Çocuk Sağlığı Tehlikeli diye düşünmedi! Gözleri diğer bebeklerden daha büyüktü, körlüğe neden oluyormuş

Tehlikeli diye düşünmedi! Gözleri diğer bebeklerden daha büyüktü, körlüğe neden oluyormuş

18.09.2023 - 13:20 | Son Güncellenme:

34 yaşındaki Louise Bice'ın bebeği diğer bebeklerden çok daha büyük bir göz yapısıyla dünyaya geldi. Başta sevimli gelen özelliğin nedenini anlamayan anne, zamanla çocuğundaki bu durumun körlük başlangıcı olduğunu fark etti. İşte körlüğe neden olan korkunç belirti.

Tehlikeli diye düşünmedi Gözleri diğer bebeklerden daha büyüktü, körlüğe neden oluyormuş

İngiltere Birmingham'da yaşayan 34 yaşındaki Louise Bice'ın kızı Aretria büyük, mavi gözlerle dünyaya geldi. Küçük kızın gözleri, pek çok bebeğin gözlerinden çok daha iri görünüyordu. Başta durumu anlamayan Louise, zamanla kızının körlük belirtilerine tanık olmaya başladı. Bunun üzerine şaşkına dönen genç kadın, bu durumun genetik olabilme ihtimalinin imkansız olduğunu belirtti. İri gözleriyle görenleri şaşkına çeviren bebek, herkes tarafından sevimli görüntüsüyle hatırlanıyordu. Ancak altıncı ayına giren bebeğin gözlerinde belirli değişimler meydana gelmeye başladı. Tek gözü zamanla beyaz renge dönmeye başlayınca durumu anlamaya başlayan aile ne yapacağını çok şaşırdı. Gözlerde beyazlamaya neden olan bu problem, Aretria'nın en ufak ışıklı ortamda bile canını yakacak dereceye gelmişti. Durumu uzmanlara aktaran aile, bebeğin ciddi bir çift taraflı konjenital glokom vakası (optik sinirler üzerinde büyüyen ve baskılayan bir genetik hastalık) olduğunu ve durumun acil ameliyata alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Tehlikeli diye düşünmedi Gözleri diğer bebeklerden daha büyüktü, körlüğe neden oluyormuş

Aile geçmişinde bu tür bir sağlık problemi olmadığının altını çizen anne, hayretler içerisindeydi. Şu anda 10 aylık olan Aretria, gözlerinde oluşan baskıyı hafifletmesi için 4 saatlik bir operasyon geçirdi. Ne yazık ki çıkan sonuçlar, ameliyatın başarısız sonuçlandığını gösterdi. Bebeğinin güzel gözlerindeki rahatsızlık belirtisini hiç fark edemediğini belirten anne gözlerinin normal halinden 15 dakika sonra bulutlanmaya başladığını söyledi. Her iki gözünde de görme kaybı olan Aretria'nın özellikle sağ gözünde yalnızca yüzde 5'lik bir görme yetisi var. Tüm aileyi derinden üzen bu olay için anne diğer ebeveynlere seslenerek, "Göz basıncı kontrolden çıkmadan önce teşhisi koymayı başarsaydık, en azından bir gözünü kurtarabilirdik. Bebeklerde görünür olan herhangi bir farklılık sağlık uzmanına danışılmalı" dedi. 

Haberin Devamı

Tehlikeli diye düşünmedi Gözleri diğer bebeklerden daha büyüktü, körlüğe neden oluyormuş

Yazarlar