Çocuk Sağlığı Çocuklarda dişçi fobisini sıfıra indiren yöntem! Aynı günde tüm tedavi bitiyor

Çocuklarda dişçi fobisini sıfıra indiren yöntem! Aynı günde tüm tedavi bitiyor

17.08.2023 - 15:28 | Son Güncellenme:

Bazı çocuklar arkadaşlarından duydukları hikayelerden veya olumlu geçmeyen eski diş tedavisi randevularının sebep olduğu korkudan diş hekiminden kaçıyorlar. Oysa çocuk hastalara uygulanan tekniklerle bu sorunu aşmak mümkün. Çocuk Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir çocuklarda dişçi fobisini sıfıra indiren yöntemi anlattı.

Çocuklarda dişçi fobisini sıfıra indiren yöntem Aynı günde tüm tedavi bitiyor

“Çocukların ön yargı ve korkularını yıkarak diş tedavilerini klinik koşullarda tamamlamak her zaman mümkün olmuyor” diyen Çocuk Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir bu durumlarda diş tedavilerinin uyutularak yapılmasının tek tedavi seçeneği olduğunu vurguladı. Diş hekimi fobisi veya kontrol edilemeyen bulantı refleksi varlığında, korku ve kaygı düzeyinin çok yüksek olduğu vakalarda, bazı sistemik hastalıkların sebep olduğu ve hastamızın koltukta yapılan işlemlere uyum göstermesini engelleyen özel durumlarda ve özel gereksinimli hastalarımızda diş tedavilerini sedasyon veya genel anesteziyle yapıyoruz” dedi. Dr. Nurgül Demir tedavi yöntemlerini şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

Sedasyon mu, genel anestezi mi?

"Sedasyon, sedatif ilaçlar ile bilinç düzeyinin kontrollü olarak baskılandığı, derinliğin ayarlanabildiği bir uyku halidir. Çocuk hastalarda kısa işlemlerde uygulanır. Genel anestezide ise, hastanın ameliyathane ortamında, anestetik ilaçların etkisiyle derin bir uyku haline geçmesi sağlanır. Solunum ve dolaşım fonksiyonlarının düzenli olarak kontrol altında tutulduğu geri dönüşlü bu derin uyku halinde, işlem tamamlanana kadar hastaya devamlı olarak solunum desteği sağlanır. Çocuk diş hekimliğinde sedasyon veya genel anestezi kararı; hastanın yaşı, yapılacak olan diş tedavileri ve planlanan tedavi süresi göz önünde bulundurularak, Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Derneği'nin yönergelerine göre verilir. Her iki yöntemde de hasta işlem sonrasında bir şey hatırlamaz. Özellikle çocuklarda uyutularak yapılan tedaviler ile ilerleyen yaşlara taşınabilecek bir diş hekimi fobisinin önüne geçilebilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda dişçi fobisini sıfıra indiren yöntem Aynı günde tüm tedavi bitiyor

Çocuk hastamızın genel anestezi altında yapılması planlanan farklı tıbbi işlemleri ile diş tedavilerinin aynı seansta yapılması da mümkündür. Sünnet, geniz eti operasyonu, kulağa tüp takılması gibi cerrahi işlemler diş tedavileri ile aynı seansta yapılabilecek işlemlerin en sık uygulananlarıdır. İlgili tıp doktorunun da onay vermesi halinde, ortak bir işlem planlanabilir. Bu nedenle genel anestezi ile tedavi planlaması yapılan çocuk hastalarda tıbbi hikâyenin sorgulanması ek bir genel anestezi ihtiyacını ortadan kaldırması açısından önemlidir."

Uyutularak diş tedavisinde süreç nasıl ilerler?

- Çocuk hastanın tüm diş tedavileri planlandıktan sonra hastaya sedasyon ya da genel anestezi uygulanması için karar verilir. 

- Anestezi uzmanı tarafından anestezi öncesi tetkikleri yapılır. 

 -Hastanın detaylı tıbbi özgeçmiş (öncesinde geçirdiği ameliyat ve hastalıklar sürekli kullandığı ilaçlar vb.) bilgileri edinilip, fizik muayenesi gerçekleşir. 

- Hastanın diyabet, konjenital kalp hastalığı, kanama problemi ve pıhtılaşma bozukluğu, geçirilmiş / planlanan kalp ameliyatı veya radyoterapi/kemoterapi gibi özel durumlarında mutlaka doktorundan konsültasyon istenerek, doktorun yönlendirmesine göre ön hazırlık yapılır. 

Haberin Devamı

- Planlanan tedaviler ameliyathane ortamında, anestezi uzmanı ile tamamlanır.

- Anestezi altında çocuk hasta için planlanan diş tedavileri tamamlandıktan sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve bir süre gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Hastanın takip altında olduğu herhangi bir sistemik hastalığı yoksa hastanede kalmasına gerek olmaksızın aynı gün içinde hastaneden çıkış yapabilir. 

Yazarlar