Neden 34 yıldır televizyon izlemiyor? Papa tek tek anlattı: 'İsviçreli muhafız sağ olsun'

28 Nisan 2024

2013 yılında göreve başlayan Papa Fransis, zaman zaman yaptığı açıklamalar ve katıldığı etkinliklerle gündeme geliyor. Katolik dünyasının ruhani lideri, birçok kişiye göre de kendinden önceki papalardan farklı bir profil çiziyor. Tam 34 yıldır televizyon izlemiyor oluşu da en dikkat çeken özellikleri arasında. Gerçeği ise yıllar sonra kendisi anlattı.

Arjantin doğumlu olan ve 13 Mart 2013’te 266'ıncı Papa olarak seçilen Jorge Mario Bergoglio Latin Amerika'dan ve Güney Yarımküre'den seçilen ilk papa olarak kendinden öncekilerden farklı bir tarza sahip olmasıyla biliniyor. Fransis, kişisel hayatındaki kararlarıyla da oldukça dikkat çekiyor. Francis, 1990 yılında aldığı karardan dolayı 30 yılı aşkın süredir neredeyse hiç televizyon izlemiyor. Peki, Francis’in bu kararının arkasında nasıl bir neden yatıyor?

Daha önce kendisiyle yapılan röportajlarda papalık görevini hiç beklemediği bir anda üstlendiğini söyleyen Fransis, “Roma’ya indiğimde yapılacak toplantılardan sonra geri döneceğimi

Yazının Devamı

Bir damla yağmur düşmezken sel vurdu! Dubai'de çakan şimşeklerin sırrı: 'Drone yaptı'

26 Nisan 2024

Yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yaşanan sel felaketinin ardından ortaya çıkan görüntüler tüm dünyayı şoke etti. Normal koşullarda 1,5 ila 2 yılda yağması gereken yağmurun yaklaşık 24 saat içinde yağmış olması, Dubai’de hayatı tam anlamıyla felç etti. Peki, hayatı durma noktasına getiren yağışların, gökyüzünde beliren şimşeklerin ardındaki neden tam olarak ne?

Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'da yaşanan şiddetli yağışların ardından şoke edici görüntüler ortaya çıktı. 1949 yılından bu yana görülen en şiddetli afetin faturası da ağır oldu. Maddi hasarın büyük olduğu afet Dubai’deki hava trafiğini de durma noktasına getirirken, sel baskınlarından dolayı en az 21 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan afetten kısa süre sonra sosyal medyada dolaşıma sokulan bazı iddialar afetin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin uzun süredir uyguladığı bulut tohumlama işleminin olabileceği öne sürülüyordu. Yaşanan afeti nadir rastlanan şiddetli bir fırtına olarak gören uzmanlara göre yılda metrekare başına

Yazının Devamı

Bin 200 yıl boyunca gizli kaldı! Nil'in Venedik'i nasıl sulara gömüldü?

21 Nisan 2024

Antik Mısır’a ilişkin arkeolojik çalışmalar elde edilen sonuçlara göre zaman zaman dünya genelinde gündem olabiliyor. Bunun en ilginç örneklerinden biri de İskenderiye kenti açıklarında gerçekleşti. İşte bin 200 yıl boyunca sular altında kalan, yağmacıların bile bulamadığı Thonis-Heracleion kentinin sırrı.

Antik Mısır medeniyetinin son bulmasının üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da bu medeniyete ait birçok detay bilinmezliğini koruyor. Zaman zaman arkeologlar tarafından yapılan yeni keşifler bu alandaki bilinmezliklerin üzerine ışık tutmaya devam ediyor ve bazı keşifler büyüklüğüyle sadece Antik Mısır tutkunlarının değil, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Yaklaşık bin 200 yıl boyunca sular altında kalan, tapınakları, limanları ve günlük hayatıyla Antik Mısır’ın en önemli şehirlerinden Thonis veya diğer adıyla Heracleion da tam olarak böyle bir örnek.

ÜNÜ MISIR'I AŞTI, ANTİK YUNAN'A KADAR ULAŞTI

Antik Mısır'ı var eden Nil Nehri üzerinde kurulu ve 'Nil’in Venedik’i' olarak tanımlanan Thonis-Heracleion kentinin

Yazının Devamı

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem! Drone tehdidine karşı 'kaplumbağa tank'

19 Nisan 2024

Rusya-Ukrayna savaşı kullanılan yeni yöntemler, taktikler ve araçlarla adeta bir laboratuvara dönüşmüş durumda. Bu laboratuvardaki halihazırdaki en ilginç aktörlerden biri de drone sistemleri. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için alınan önlemler ise en az drone sistemlerinin performansı kadar ilginç. Bunun son örneği de üzerindeki koruma kaplamasıyla adeta kaplumbağaya benzeyen bir tank.

Rusya-Ukrayna savaşı, başladığı günden bu yana sahada kullanılan ilginç silah sistemleriyle sık sık gündeme geliyor. Savaşta uzun süredir, milyonlarca dolarlık etkili silah sistemlerini gölgede bırakan ve adından sık sık söz ettiren platformlar ise basit drone sistemleri. Maliyet ve tedarik yönünden oldukça rahat ulaşılabilir konumda olan FPV (First person view - Birinci Şahıs Görüşü) drone sistemleri, hızlı hareket etmeleri ve son ana kadar fark edilememeleri gibi avantajları sayesinde keşif, gözetleme ve saldırı konusunda sadece Rusya ve Ukrayna orduları için değil, dünyadaki tüm ordular için bir kabusa dönüşmüş durumda.

Yazının Devamı

Su satarak köşeyi dönen Çinli! 'Yalnız kurt' servetini işte böyle katladı

7 Nisan 2024

Oldukça merak edilen başarılı girişimci hikayelerinden bir tanesi de Çinli iş insanı Zhong Shanshan'a ait. 60 milyar doları aşkın servetiyle Asya'nın en zengin kişisi haline gelen 'Yalnız Kurt'un ardında yatan sır ise sadece dağlardan gelen su!

1954 yılında Çin’in doğusunda bulunan ve Güney Çin Denizi’ne kıyısı olan Hangzhou'da doğan Zhong’un çocukluk yılları, Çin’de yaşanan karışıklıklara şahitlik etmekle geçti. Çin Halk Cumhuriyet’'nin kurucusu olan Mao Zedong’un 'yeni bir toplum yaratmak' amacıyla başlattığı ve tarihe ‘kültür devrimi’ olarak geçen süreçten birçok kişi etkilenen Zhong’un ailesi de etkilendi. Zhong'un ebeveynleri entelektüel olarak görülüyordu, bu da onun eğitiminin yarıda kesildiği anlamına geliyordu. Siyasi çalkantılar arasında 12 yaşında ortaokulu bırakan Zhong, ailesinin geçimine yardımcı olmak için sonraki 10 yıl boyunca inşaatlarda duvarcılık ve marangozluk yapmaya başladı.

İlerleyen yıllarda eğitim hayatına geri dönen Zhong, 1977 yılında üniversiteye gitmeye

Yazının Devamı

Kiralık katiller anlattı! Korkunç gerçek: 'Üniformasını çıkarıp veren polis var'

5 Nisan 2024

Dünyanın farklı bölgelerinde yeraltı dünyasını inceleyen Portekizli gazeteci Mariana van Zeller, 1 Nisan’da izleyiciyle buluşan ‘Trafficked’ adlı belgesel dizisinin son bölümünde kiralık katil ‘piyasasını’ mercek altına aldı. ABD’den Güney Afrika’ya uzanan araştırma sürecinde anlatılanlar, duyanları şoke edecek cinsten.

Kiralık katillerin karıştığı cinayet vakaları her yıl giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre her yıl 3 binden fazla kişi kiralık katiller tarafından öldürülüyor. Katil ile maktül arasında organik bir bağ bulunmaması sebebiyle güvenlik güçlerinin bu tarz olaylarda çözüme ulaşması daha zor oluyor. Gazeteci Mariana van Zeller, çekimler sırasında kiralık katillerle yaptığı görüşmelerde hissettiklerini İngiliz medya kuruluşu ‘The Sun’ Gazetesi’ne anlattı.

Zeller, daha önce birçok suçluyla görüşmeler yaptığını ifade ederek, “İşim gereği uyuşturucu satıcıları, kaçakçılar ve dolandırıcılarla çok vakit geçirdim ama kiralık katiller

Yazının Devamı

'Kıyamet günü' havalanacak, 4 tane var! Penceresi olmayan 'Uçan Kremlin'

31 Mart 2024

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı hem Rusya’nın hem de Ukrayna’yı destekleyen NATO üyesi ülkelerin envanterinde kullandığı ilginç silah sistemlerini ve farklı amaçlarla tasarlanan platformları gündeme getirdi. Bunlar arasında en dikkat çekenler ise 'kıyamet günü' uçakları oluyor.

Tıpkı ABD’de olduğu gibi halihazırda Rusya’nın elinde de ‘kıyamet günü uçağı’ olarak adlandırılan ve olası bir nükleer savaş durumunda üst düzey isimleri misafir ederek komuta kontrol hizmeti sağlayacak özel donanımlı uçaklardan oluşan küçük bir filo bulunuyor. Rusya’nın bu amaçlarla elinde bulundurduğu filonun olası bir nükleer savaş veya benzeri bir yıkım senaryosunda üst düzey isimlerle birlikte havalanarak 2 haftaya kadar komuta ve kontrol görevlerini üstlenebileceği tahmin ediliyor. Rusya’nın elindeki ‘kıyamet günü uçakları’ NATO tarafından ‘Maxdome’ olarak kodlandırılan veya bir diğer adıyla ‘Uçan Kremlin’ olarak bilinen Ilyushin Il-80 - Aimak

Yazının Devamı

Düğüne gelenlere virüslü pilav yedirmişti! 'Tatlı su şefi'ne ceza yağdı

29 Mart 2024

Dünyaca ünlü, Michelin yıldızlı şefin elinden çıkan 'virüslü pilav' hem düğün sahipleri hem de davetliler için korku dolu anlar yaşattı. 50'den fazla kişinin hastanelik olduğu olayda mahkeme sorumlulara ceza yağdırırken, bu olayın ardındaki ihmal önemli bir riski de gündeme taşıdı.

Duyanları şaşkına çeviren olay, koronavirüs salgınının etkisini yavaş yavaş yitirmeye başladığı 2021 yılında İtalya’nın kuzeyinde bulunan Maggiore Gölü’nün kıyısındaki Verbania’da gerçekleşti. 'Tatlı su şefi' olarak tanınan dünyaca ünlü İtalyan şef Marco Sacco için işini yaptığı normal bir gün olsa da yemek hazırladığı ve evlenme hazırlığında olan çift için oldukça heyecanlı başladı. 53 konuk ve diğer katılımcılar için daha önce de servis ettiği deniz tarağı risotto pişirecek olan Sacco, hünerlerine güveniyor ve konukları memnun edeceğini düşünüyordu. Ancak günün ilerleyen saatlerinde durum tahmin ettiğinin tam tersi şekilde gerçekleşti.

Evlenme hazırlığındaki çift, küçük

Yazının Devamı