Mesut Aydın Kale

Mesut Aydın Kale

mesut.kale@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Jorge Jesus ilk sınavını Şampiyonlar Ligi ön eleme maçında Dinamo Kiev’e karşısında verdi ve Kadıköy’e avantajla dönüyor. Geldiği günden beri camiaya büyük umut ışığı olan Portekizli teknik adam, Başkan Ali Koç döneminde futbol branşında yaptığı en nokta atışı hamlelerden biri oldu.

Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarının kurt hocası, elindeki en formda kadroyu sahaya sürdü. Sezon öncesi kampında birçok formasyon deneyen teknik adam, maçtan önceki tahminlere göre hücum hattında çok farklı isimleri tercih etti. Yeni transfer King’i ilk 11’e yazarken, orta sahayı kampın formda ismi genç yetenek İsmail ve yeni transfer Arao’ya teslim etti.

Haberin Devamı

Maça kontrollü başlayan temsilcimiz, ilk 12 dakika, 2 serbest ve 2 korner ile rakip kalede etkili olmaya çalıştı ancak kaleyi bulamadı. Fenerbahçe’nin en net pozisyonu 14. dakikada Valencia’nın kafasıyla geldi ama kaleci % 100’lük vuruşu kurtardı. Fenerbahçe geçtiğimiz sezon olduğu gibi, kanat bekleri ile hücumu bu sezonda zenginleştirdi. Ferdi ve Rossi ilk yarının neredeyse tüm ataklarında imzaları vardı. 

Temsilcimiz ilk yarının sonlarına baskısını iyice arttırdı, önce Ferdi’nin uzaktan vuruşuyla kaleciyi geçemezken, dakikalar sonra ise 6 pasın içinde İrfan Can takım arkadaşı King’e takıldı. İlk yarının genelinde Fenerbahçe bölüm bölüm etkili oyun oynadı, özellikle Rossi ve Ferdi takımın hücum anlamında en büyük kozu oldu. Osayi ise sağ bekte bıraktığı yerden devam ediyordu. Lucescu’nun takımı Kiev ise, etkisiz ama sert futboluyla ilk yarı neredeyse hiçbir tehlike yaratamadan soyunma odasının yolunu tuttu.

İkinci yarıya Serdar Aziz - Tisserand değişikliği ile başlayan Fenerbahçe, ilk yarıdaki oyuna kontrollü bir şekilde başladı. Kısa bir süre Dinamo Kiev’in baskısı oldu ancak temsilcimiz hemen oyunun hakimiyetini eline aldı. Hücumda gol arayan Fenerbahçe’de Teknik Direktör Jesus’un oyuna ilk hamlesi Joshua King-Lincoln ve İrfan Can – Bruma değişikliği ile oldu.

Yeni bir takım ve ilk maçı olmasına rağmen Portekizli teknik direktörün oyuncu ve sistem değişikliği hücumda olumlu etki yarattı ancak sarı-lacivertli oyuncular aradıkları golü bulamadı. Jesus son kozu olarak Serdar Dursun ve Arda Güler’i sahaya sürerek turu getirecek golü aradı ama 90 dakika golsüz eşitlikle sona erdi.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertlilerde Diego Rossi, Ferdi Kadıoğlu ve Osayi bu gecenin en dikkat çeken isimleriydi. Özellikle geçtiğimiz yıl fiziksel eksiklikleri nedeniyle bir süre forma giyemeyen ancak sezonun son haftalarında formayı kapan Rossi bu sezonda ciddi adından söz ettirecek. Adı transferle anılan Rossi eğer takımdan ayrılırsa da 10-15 milyon euroluk bir transfer bedeliyle yine adından söz ettirecektir. 

Orta sahada Arao’nun defansın arasında sık sık girmesi, bekleri daha rahat ileri çıkarttı ancak orta sahada ara ara eksiklikler yarattı. Belki Arao ilerde İsmail geride olsaydı, hücum olarak daha etkili bir Fenerbahçe izleyebilirdik.

Fenerbahçe bu skorla evine avantajlı gidiyor. Fenerbahçe’de uzun yıllardır kadro ve teknik direktör kalitesinin aynı olduğu bir dönem olmamıştı. Ya Fenerbahçe’nin kadrosu iyi, hocası kötüydü ya da hocası iyi, kadrosu yetersizdi. Şampiyonlar Ligi’ne en yakın yılın bu dönem olduğunu düşünüyorum. Sarı-lacivertliler Kadıköy’de, taraftarının önünde turu rahat geçeceğine inanıyorum.