Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İspanyol futbolcu Piqué ile yolları ayrılan Shakira, intikamını müzik listelerini sallayan “Out of Your League” (Dengin Değil) şarkısıyla aldı. Bana da bugünü intikam şarkılarına ayırmak düştü.

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

Aşkta, işte, arkadaşlıkta, konu başlığı fark etmez, aldatılmak her zaman can acıtır, insanın içine oturur. Mektup yazarak ya da başımızdan geçenleri anlatarak elemimizi, kederimizi döktüğümüz devir, artık sosyal medyada haykırışlara evrildi. Gerçek sandığımız bir ilişki, gerçek çıkmayınca ilk önce ne yapmak istiyoruz? Karşı tarafın neler kaybettiğini görmesini! Instagram’da paylaştığımız “Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla” tadında bir ünlü yazar sözü paylaşımı; aşırı eğlendiğimizi gösteren “Helvanı kavurdum, yeni birini buldum” temalı fotoğraflar ve daha niceleri an itibarıyla akışta, hayatımızda artık. Bir de bunun celebrity ayağı, “Aldatılan ya ünlü bir şarkıcıysa o ne yapar mesela?” açılımı var. Eh, yazar yaşadığını yazabilir, şarkıcı yaşadığını şakıyabilir günün sonunda. Daha önceleri dinlemiştik intikam şarkıları. En güncelinden, iki çocuğunun annesi Shakira’yı, 23’üne basan Clara Chia Marti ile aldatan futbolcu Piqué’ye ithaf edilen “Music Session #53 Out of Your League” isimli şarkıdan başlayalım anlatmaya.

Haberin Devamı

“Casio mükemmel bir saat”

“22 yaşında iki (kadına)bedelim. Bir Ferrari’yi bir Twingo ile takas ettin. Bir Rolex’i bir Casio ile takas ettin...” sözlerini üzerine basa basa seslendiren Shakira, bu şarkıyla dünya müzik listelerini salladı. Şarkı, Spotify’da bir günde 14.4 milyon indirme; YouTube’da 133 milyon dinlenmeyle dünyadaki bir numaralı Latin şarkı unvanını aldı. “Beni kayınvalidemle komşu olarak, kapımda basın yığınıyla ve hükümete borç içinde bıraktın...” diyen Shakira, daha ne etsin eylesin derken, geçtiğimiz gün kayınvalidesinin evini direkt gören balkonuna bir cadı figürü yerleştirdi. Mesele “Oh be, ben yapacağımı yaptım!” ise eğer, bu kız yapacağı her şeyi yaptı, şimdi Piqué düşünsün! Ama zekice düşünsün, zira “Casio mükemmel bir saat. Bir kere alırsın ömür boyu kullanırsın,” gibisinden basit cümlelerle bu premium intikamın üstesinden gelemez.

Haberin Devamı

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

Olayların ortasında bir Taylor Swift

Beyoncé’nin, Jay-Z özelinde seslendirdiği “Lemonade”ini dinlediğim zaman demiştim, “E Beyoncé bu, ondan beklenir!” Ancak söz konusu intikam şarkıları olunca, dışarıdan dümdüz görünen, lakin içi sürprizli olan Taylor Swift’i rakiplerinden ayrı tutmak gerekir. Sebebine gelince... 2015 yılına gidelim ve Taylor’ın âlemdeki tüm popüler ünlüleri oynattığı “Bad Blood” şarkısını hatırlayalım. Müzik listelerinde ansızın bir numaraya çıkan şarkı, o dönem bir numarada uzun süre kalmayı hedefleyen Nicki Minaj’ı tahtından etmişti. İkili, ateşli bir Twitter atışması yaşarken, Katy Perry, Minaj’ın yanında durdu, Taylor’a laflar salladı. Gel zaman git zaman, bu sefer Katy, Minaj ile birlik olup “Swish Swish” isimli parçada Taylor’ı beraberce gömdü. Kanye West ve Taylor Swift arasında uzunca süredir devam eden husumetin meyvesi, Kanye’nin Taylor’ı hedef aldığı “Famous” isimli şarkının yankıları da gündemi hayli meşgul etmişti. Taylor’ın, ex aşkı Harry Styles’ın ardından yazdığı “I Knew You Were Trouble”, yine ex’i Jake Gyllenhaal’a gönderme yaptığı “We Are Never Ever Getting Back Together” ve Calvin Harris’in biten ilişkilerini takiben Taylor’a yazdığı “My Way” isimli intikam şarkılarını da playlistimize ekleyelim.

Haberin Devamı

İntikam PLAYLIST

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

Bizim zamanımızda, biten ilişkinin ardından en iyi “Don’t Speak” giderdi. Bu şarkıyı bağıra çağıra, hisli hisli söylememizin nedeni, Gwen Stefani’nin o hisleri bize geçirmesiydi. Zira yedi yıllık birlikteliğin sonunda kendisinden ayrılan sevgilisi Tony Kanal’a ithaf edilmişti Don’t Speak... Enteresan bir kişilik olan Elon Musk’ın müzisyen sevgilisi Grimes’in “Uzayın soğuk genişliğine yelken aç” dediği “Player of Games” isimli şarkısının kime yazıldığını tahmin etmek zor değildi... Peki ya Rihanna’nın “Cold Case Love”ı kime yazılmıştı dersiniz? Elbette ki sorunlu ex’i Chris Brown’a....

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

EX ÂŞIK atışmaları

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

*Ellie Goulding’in Ed Sheeran’a yazdığı “On My Mind” - Ed’in Ellie’ye yazdığı “Don’t.”

*Britney Spears’in Justin Timberlake’e yazdığı “Toxic” - Justin’in Britney’e yazdığı “Cry Me a River.”

*Justin Bieber’ın Selena Gomez’e yazdığı “Love Yourself” - Selena’nın Justin’e yazdığı “Same Old Love.”

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

MILEY’nin çiçekleri

Sıradaki intikam şarkısı benden sana gelsin

Liam Hemsworth’le kısa süreli bir evlilik yaşayan Miley Cyrus, yeni şarkısı Flowers‘ta ex’ini anıyor. Bakmayın şarkının isminin “Çiçekler” olduğuna, net bir intikam şarkısıyla karşı karşıyayız. Mesela birkaç yıl önce, Kaliforniya’da yanıp küle dönen evlerinden söz ediyor: “Bir ev inşa edip yanmasını izleyene kadar haklıydık”. Akabinde, “Kendimi senden daha iyi sevebilirim,” şeklinde uzayıp giden tekli bence gerçekten güzel. Ve şuraya yazıyorum, bu yılın kendini sevme şarkısı olur bu.