Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Trendyol Süper Lig'de son 4 haftaya takipçisi Fenerbahçe'nin 4 puan önünde giren lider Galatasaray üst üste ikinci, toplamda 24. şampiyonluğuna çok yaklaştı. Sarı-kırmızılı takım son 4 maçta Sivasspor, Karagümrük (D), Fenerbahçe ve Konyaspor (D) sınavlarına çıkacak.

Sivasspor rahat ve formda, Karagümrük ile Konyaspor ise ateş hattında. Fenerbahçe derbisinin çok büyük bir kapışmaya sahne olacağı da kabak gibi ortada duruyor.

Malum, ülkemizde futbol genelde hakemler üzerinden konuşulur ve tartışılır. Ancak bu durum sebepsiz de değildir. Hakemler, VAR desteğine rağmen akıl almaz yanlışlar yapmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bu anlamda Galatasaray ve Fenerbahçe'nin son 4 hafta oynayacakları maçları yönetecek hakemler hiç şüphesiz çok önemli olacaktır. Mehmet Büyükekşi federasyonunun Merkez Hakem Kurulu son 4 hafta atamalarda mutlaka gerekli titizliği gösterecektir!

Biliyorsunuz, Süper Lig'de hakemler yapay zeka yani dijital atama yöntemiyle görevlendiriliyor. Yapay zeka maçlarda aldıkları notlara göre hakemleri süzgeçten geçiriyor ve tüm atamaları gerçekleştiriyor.

Zaten MHK'nin elde ettiği başarının sırrı da burada yatıyor! Yapay zeka müthiş atamalar yapıyor, hakemler harika maçlar yönetiyor ve MHK'ye de işin keyfini sürmek kalıyor!

Bu sezon da en fazla Galatasaray ve Fenerbahçe'nin maçlarını yöneten hakemler tartışılıyor doğal olarak. Ezeli rakiplerin oynadığı maçlar ekranlarda adeta didik didik ediliyor. Onlarca eski hakem ve futbol yorumcusu pozisyonları saatlerce tartışıyor.

Galatasaray yönetimi ve Okan Buruk'un pek memnun olduğu hakemler, ligde 15'te 15 yapan sarı-kırmızılıları hemen hemen hiç üzmüyor. Fenerbahçe ise her sezon olduğu gibi MHK ve hakemler tarafından son virajda yine itinayla biçiliyor.

Hal böyleyken başta derbi olmak üzere Galatasaray ve Fenerbahçe'nin son 4 hafta oynayacağı maçları yönetecek hakemler çok merak ediliyor.

Galatasaray'la başlayalım... Dijital atama sistemim falan yok ama ben size şimdiden son 4 maçın atamasını yapabilirim. Tıpkı yapay zeka gibi ben de hakem notlarını baz alacağım! Geride kalan 34 maçta hangi hakem kaç puan almış, hangi hakem 'kusursuz' maç yönetmiş sadece ona bakacağım...

Haberin Devamı

Birinci sırada Galatasaray'ın 5 maçına çıkan Ali Şansalan var. Galatasaray, Şansalan'ın yönettiği 5 maçı da güle oynaya kazanmış.

İkinci sırada 4'te 4'le Abdulkadir Bitigen geliyor. Antalyaspor maçında yaptıkları operasyon değil, sınır ötesi operasyon seviyesindeydi ama MHK'nin onu listesinde tutacağına inanıyorum.

Üçüncü sırayı üç hakem paylaşıyor; Atilla Karaoğlan, Cihan Aydın ve Bahattin Şimşek. Galatasaray, Karaoğlan ve Aydın'la 3'te 3 yaptı. Şimşek'le ise 4 maçın üçünü kazanırken, Hatayspor deplasmanında 2-1 kaybetti.

Galatasaray, Halil Umut Meler ve Arda Kardeşler yönetiminde 3'er maçta 2'şer galibiyet ve birer beraberlik aldı. Onlar da mutlaka listede olacaklar. İkide iki yapan Tugay Kaan Numanoğlu, Volkan Bayarslan ve Kadir Sağlam da 'güvenilir' isimler olarak dikkat çekiyor.

MHK yukarıdaki hakemlerden 4'ünü görevlendirecek Galatasaray'ın çıkacağı birbirinden kritik maçlarda. Dediğim gibi dijital atama sistemin falan yok ama tahminlerimi sıralamak isterim...

Haberin Devamı

Galatasaray-Sivasspor maçında Ali Şansalan'a, Karagümrük-Galatasaray maçında Atilla Karaoğlan'a, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Halil Umut Meler'e ve Konyaspor-Galatasaray maçında her şeye rağmen Abdulkadir Bitigen'e görev vereceklerini iddia ediyorum. Sezonun ilk yarısındaki Sivasspor-Galatasaray (1-1) maçının hakemi Zorbay Küçük'ün ise kesinlikle hiçbir maçta görev almayacağını düşünüyorum.

Ben buna dijital değil, 'Adamına Göre Atama' sistemi diyorum. Çok adil bir sistemdir, size de ısrarla öneriyorum!

Fenerbahçe'nin Konyaspor (D), Kayserispor ve İstanbulspor'la oynayacağı maçları yönetecek hakemlere gelirsek... Arda Kardeşler, Ali Şansalan ve Tugay Kaan Numanoğlu'nu bekliyorum. Şampiyonluğun son haftaya kalması halinde ise her şeyi göze alarak Kadıköy'deki İstanbulspor maçına Cihan Aydın'ı göndereceklerini düşünüyorum!