Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarih 26 Şubat 2024 Pazartesi...
Fenerbahçe'nin Ülker Stadı'ndaki rakibi Antalyaspor'du.
Szymanski'nin çok açık biçimde kendini yere attığı pozisyonda VAR hakemi protokol falan takmadan devreye girdi, hakem ekrandan izledi ve penaltı kararı verdi. Hatta penaltı öncesi pozisyonun başlangıcı ofsayttı ama VAR hakemi bu gereksiz detayla hiç ilgilenmedi. Pozisyonun incelenmesi tam 4 dakika 20 saniye sürdü. Bu skandal penaltıya Kadıköy ve çevre ilçelerdeki kargalar bile kahkahalarla güldü.
Batshuayi ilk yarıdaki tartışmalı bir pozisyonun ardından öfkeyle yardımcı hakemin yanına gitti, kulağına eğildi ve tam üç defa, "f... off" dedi. Yardımcı hakem bu sevgi gösterisi karşısında duygulanmış olacak ki adeta dondu, hiçbir reaksiyon vermedi. Batshuayi de oyuna devam etti.
İkinci yarıda sarı kartlı İsmail Yüksek, Larsson'un bacağına yerde sıçrayarak ve çift tabanla bastı. Bu ağır ihlalde şiddet, acımasızlık, gaddarlık her şey vardı, sadece hakem ve VAR yoktu. Hakem Abdulkadir Bitigen böylesine gereksiz detaylarla hiç ilgilenmedi, İsmail'e sarı kart bile göstermedi. O sırada VAR hakemi Özgür Yankaya'nın ekranına da zaten mhk virüsü girmişti.
Durun daha bitmedi...
Tadic orta sahada Güray'ın aşil tendonuna öyle bir bastı ki, Antalyasporlu futbolcunun tüm futbol kariyeri gözünün önünden film şeridi gibi geçti. Güray için her şey orada bitebilirdi. Fakat hakem Abdulkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya bu gereksiz detayla da hiç ilgilenmedi. Tadic'in hareketinde acımasızlık, şiddet, gaddarlık ne isterseniz vardı ama kart yoktu. Bitigen, Tadic'e de kıyamadı. Bırakın kırmızıyı, sarı kartını bile çıkarmadı.
Sahada ve VAR'da gerçek hakemler olsaydı Fenerbahçe'nin bu maçı kazanması söz konusu bile değildi. Uydurulmuş penaltıyı çıkarın, sekiz kişiyle alacakları puan sıfırdı, daha fazlası olmazdı. Hakem değerlendirme toplantısında Hugh Dallas tarafından sorguya çekilen Bitigen ve Yankaya'nın hali içler acısıydı... Maçın kaderiyle nasıl oynadıklarını, Antalyaspor'u nasıl doğradıklarını ne biçimde itiraf etmişlerdi.
Size 'Fenerbahçe-Antalyaspor' maçı gibi onlarca karşılaşma ve yüzlerce skandal karar sayabilirim.
Ama ne kadar ironi yaparsam yapayım bu ligdeki çürümüş düzeni tam olarak anlatamam.
Bu lig başka bir lig...
Bu lig, lig değil sirk...

Haberin Devamı

*     *     *

Haberin Devamı

Evet, Sivasspor-Fenerbahçe maçında yaşananları da hepimiz izledik. Bir takımın VAR ve hakem marifetiyle nasıl şampiyonluk yarışının dışına itilebileceğini canlı olarak bir kez daha gördük, yaşadık.
Bitime 5 hafta kala Galatasaray'la puan farkı 4'e çıktı. Galatasaray cuma günü Adana Demirspor deplasmanında da kazanırsa Fenerbahçe'nin şampiyonluk umutları büyük ölçüde tükenecek. Galatasaray'ın takılması, Fenerbahçe'nin derbide Beşiktaş'ı yenmesi halinde ise heyecan son 4 haftaya taşınacak...
Başkan Ali Koç'a, Teknik Direktör İsmail Kartal'a ve futbolculara çok öfkeli olabilirsiniz. Hemen her sezon aynı filmi izlemekten bıktınız ve çok haklısınız.
Ancak Fenerbahçe'nin bu kalitesiz ligde tam 10 yıldır şampiyon olamamasını sadece yönetimlerin başarısızlığı, teknik adamların beceriksizliği ve hatalı oluşturulmuş kadrolarla açıklamaya çalışmak saflıktır, yanlıştır. Çünkü Fenerbahçe tam 10 yıldır sadece sahadaki rakipleriyle değil, saha dışındaki bilinen ve bilinmeyen rakipleriyle de mücadele etmektedir. Bu tezgah bozulmadıkça, bu düzen yıkılmadıkça Fenerbahçe'nin şampiyon olması mümkün değildir.
Ortalık yangın yeriyken sessizliğe bürünen Başkan Ali Koç'a gelince...
Altı yıl süren görevini bırakacağını açıklasa da son günlerde adaylık sinyalleri veren Koç'un kongrede yarışa girmemesi hem Fenerbahçe hem de kendisi için en doğrusu olacaktır.