Serap Öztürk Niya

Serap Öztürk Niya

serapozturkmilliyet@gmail.com

Tüm Yazıları

Son bir yıldır hepimiz daha önce bilmediğimiz tecrübe etmediğimiz bir dönem yaşıyoruz ve bu belirsizliklerle dolu sürecin ne zaman sona ereceğini tam olarak bilmiyoruz ve pandemi sürecinde hepimiz zorunlu olarak asosyal hale geldik maalesef. Eski alışkanlıklarımızın birçoğunu terk etmek zorunda kaldık ve sonuç olarak hepimizin stres seviyesi çok arttı ve bununla beraber birçoğumuzun saç dökülme problemleri de arttı.

Saçımızın doğal bir döngüsü bulunmaktadır buna büyüme döngüsü de denmektedir.

3 aşamadan oluşur;

Haberin Devamı

-Anajen evre yani saçın doğma ve büyüme dönemi

-Katajen evre yani değişim dönemi

-Telojen evre yani dinlenme ve dökülme dönemi

Hepimizin saçı bu dönemlerden saçın doğası gereği mutlaka geçer, ancak saçlarımızın daima en çok %10’u kadarı dökülme evresindedir ve bazen bir olay, bir hastalık, ciddi bir üzüntü, sıkıntı, sıra dışı bir problem, stres sebebi ile saçın bu büyüme döngüsü bozulabilir ve sekteye uğrayabilir. Normalden daha çok saç dökülme evresine girer, normal de bir günde 80 ila 100 arasında ki saçın dökülmesi olağandı. Ancak saç doğal döngüsü bir neden veya bir olay tarafından bozulduğunda bir günde dökülen saç miktarı 750 veya daha fazlası olabilir, dökülme hadisesi sıra dışı olaydan genellikle 90 gün sonra gerçekleşir.

Aşırı miktarda dökülen saçlar elbette ki kişide endişe uyandırır ve bu dönemde saçlar mutlaka bir uzman yardımı ile desteklenmelidir.

 

Trikolog (Saç Bilimi Uzmanı) Serap Öztürk Niya