'Yeni isimlere yatırım yapıp yeni yüzler keşfetmek istiyoruz'

Pastel Film'in yeni nesil yöneticisi Efe İrvül babası Yaşar İrvül’den sonra devralacağı bayrağı çok daha ileriye başarıyla taşımayı hedefliyor ve “Dünyanın öncü, etkin yapımcılarından olmayı hedefliyorum” diyerek de iddiasını dile getiriyor. Bu güne kadar pek çok başarılı projeyle izleyenleri ekrana kilitleyen Pastel Film, Efe İrvül’ün girişimleriyle özellikle dijital yayın platformlarına yenilikçi bakış açısıyla ürettiği içeriklerle de kendi içinde yeni bir çağ başlatıyor. “Sektörde genç bir yönetici olarak bakış açım yenilikçi ve cesur” diyen Efe İrvül bugünlerde etkileyici bir uyarlama hikayenin üzerinde duruklarını anlatıyor. Yeni projeler yaratırken ise yeni isimler ve yeni yüzler arayışında olduklarını da belirten İrvül, “Oyuncu bazıyla düşünmek doğru olmayabilir doğru projede doğru cast başarı getirir. Pastel ile uzun yıllar boyunca beraber çalışacak yeni isimlere yatırım yapıp yeni yüzler keşfetmek de istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Dizi ve film yapımcılığında sektörün en genç ve başarılı isimlerinden birisiniz… Bu başarıyı içine doğduğunuz kurulu bir düzene mi borçlusunuz yoksa her şartta ve koşulda bu başarıyı elde eder miydiniz?

İçinde doğduğum kurulu düzenin tabii ki etkisi büyük oldu. Ben, babamdan etkilenerek bu sektöre yöneldim fakat şartlar her ne olursa olsun doğru strateji ve azimle başarının elde edileceğine inanıyorum.

Babanız Yaşar Bey ile hep aynı fikirde misiniz? Özellikle hangi konularda ortak görüşe sahipsiniz ya da değilsiniz?

Onun tecrübesine ve fikirlerine her zaman ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Tabii ki aynı sektörde iki yönetici olarak farklı görüşlerde olabiliyoruz. Yaşar Bey'in tecrübesi ile benim yenilikçi bakış açım harmanlandığında önümüzdeki projelere katkı sağlayıp başarımızı daha da artıracağımıza inanıyorum.

Yeni isimlere yatırım yapıp yeni yüzler keşfetmek istiyoruz

Genç ve dinamik bakış açısıyla Pastel Film yapımlarını ne gibi yeniliklerle, gelişim ve dönüştürme çabaları içindesiniz?

Artık dijital dünyaya da adım atıyoruz ve dünyanın öncü ve etkin yapımcılarından olmayı hedefliyorum. Özgün projelerimizin yanı sıra yurt dışından format alarak veya kitaplardan uyarlamalar yaparak yelpazemizi geliştiriyorum. Daha yenilikçi ve sektörde ilk olacak projelere de adım atmaya hazırlanıyoruz. Ama en önemlisi yurtdışındaki yapım firmalarıyla ortak yapıma giriyor olmamız.

Haberin Devamı

İçerik yapısının her geçen gün değiştiği ve artık çok daha akıllı bir izleyici kitlesinin olduğunun farkındayız. Özellikle Z kuşağı gibi yeni kuşaklara yönelik araştırmalarımız ve çalışmalarımız bulunmakta.

Dijitalleşen dünyaya yapım sektörü ve izleyenler ne oranda uyum sağlıyor? Bu anlamda sizin plan ve programlarınız arasında neler var?

Pandemi sürecinin de etkisi ile iyice hızlanan dijital dönüşüm tüm dünyada adeta zaman makinesi etkisi yaratarak dönüşümünü 4-5 yıl ileriye götürdü. Bu süre zarfında daha önce dijital platformlarla tanışmamış birçok insan bu platformlara üye oldu. Globalleşme ve pandeminin etkisi ile rekabet artık eskisinden çok daha fazla.

Genç kuşakla birlikte dijital mecraların sağlam bir izleyici kitlesi olduğunu görüyoruz. Artık Türkiye’de de farklı platformlar çıktı. Dijital platformların artmasıyla birlikte bu platformları kullanan kullanıcıların yaş ortalaması arttı, izleyici kitlesi değişti. Yapım şirketleri bunun farkında ve dijital proje yapıyorlar. Biz de çağa ayak uyduruyoruz. Dijital dünyadaki yenilikleri yakından takip ederek ona göre projeler hazırlıyoruz. TV ile dijital dünya arasında birçok farklılık mevcut. Dijitalde dinamikler bambaşka. Dijitalde büyük başarılara ulaşmak adına Pastel bünyesinde dijital projelerimizde bizlere destek olması amacı ile Pastel Digital Network adında yeni bir girişimimiz oldu. Pastel Film olarak geleceğe yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

“İzleyicilerin dijital ayak izlerinden topladığımız verileri iç görülere dönüştürüyor ve özel içerikler üretiyoruz"

Peki, son dönemde projeler hala kanallardan gelen taleple sipariş üzerine mi hayata geçiriliyor? Yoksa özgün içerikler eskiye göre arttı mı, nedir durum?

Kanallardan gelen taleple siparişler yerine izleyicilerdeki izleme alışkanlıklarını takip ederek projeler üretiyoruz. Her şeyin değiştiği gibi izleme alışkanlıkları da çok hızlı değişiyor. Bu alışkanlıkları önceden takip ediyor ve projelerimizi oluşturuyoruz. Dijital platformların artması ile birlikte izleyicilerin dijital ayak izlerinden topladığımız verileri iç görülere dönüştürüyor ve yaptığımız bu tespitler sayesinde hedef kitlelere özel içerikler ve projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.

Siz özgün senaryodan mı, uyarlamalardan mı yoksa, izleyicinin ve kanalın beklediği işlerden mi yanasınız?

Pastel Film olarak bugüne kadar hep özgün senaryoları hayata geçirdik ama artık uyarlamalara da sıcak bakıyoruz. Uyarlamalarda da izleyicinin beklentisine cevap vermeyi hedefliyoruz. Ona göre projeleri seçiyoruz. Şu an etkileyici bir uyarlama proje üzerine çalışıyoruz. Bizim amacımız sürdürülebilir projeler üretmek.

Yeni isimlere yatırım yapıp yeni yüzler keşfetmek istiyoruz

Yapım şirketlerinin genelde her projesinde aynı isimleri sıklıkla görürüz. Buna da yapımcıların kadrolu oyuncuları yorumu yapılır. Sizin kadrolu, vazgeçilmeziniz olan oyuncularınız var mı?

Evet, biz de bazen farklı projelerde aynı oyuncularla çalışabiliyoruz. Bu hem oyuncunun senaryodaki karaktere uygunluğuyla hem de oyuncu ve yapım arasındaki memnuniyetle alakalı bir durum.

Beraber çalışmak, başrolleriniz olarak görmek istediğiniz isimler kaldı mı? Mesela hangi isimleri dizilerinizde partner olarak görme hayali kuruyorsunuz?

Oyuncu bazıyla düşünmek doğru olmayabilir doğru projede doğru cast başarı getirir. Beğendiğim yıldızlar var, evet ama önemli olan doğru projede bir araya gelmek. Bunun dışında Pastel ile uzun yıllar boyunca beraber çalışacak yeni isimlere yatırım yapıp yeni yüzler keşfetmek de istiyoruz.

Son dönemde neleri izliyorsunuz? Hangi yapımları beğendiniz? Hangilerine karşı nötr kaldınız?

Dijital platformların Türkiye’ye hızlı girişiyle hem ana akım hem de platformlarda çok fazla başarılı içerikler yayına girdi. Bu dönüşümün medya sektörüne çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Genellemeye vurduğumuzda yeni çıkan içeriklerin çoğunu beğenmekteyim.

Sizin özelinize dönecek olursak, hakkınızda özellikle bilinmesini istediğiniz neler var?

Özellikle şunu bilmenizi istiyorum; sektörde genç bir yönetici olarak bakış açım yenilikçi ve cesur. Sektörle ilgili büyük hedeflerim var. Bu hedeflerimi gerçekleştirecek kararlılığa ve zamana sahibim. Dünyada olduğu gibi Türkiye de dönüşüm içinde, seyirci de artık farklılık istiyor.