Metaverse evreninde moda

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz Metaverse, 2022 yılından itibaren istesek de istemesek de hayatımızın merkezine hızla yerleşecek gibi görünüyor. Şimdiye kadar sadece dünyanın sayılı teknoloji markaları değil, birçok farklı sektörden markanın da alt yapı çalışmalarını Metaverse’e göre düzenlemeye başladığını söyleyebilirim. Benim burada aktarmak istediğim konu ise aslında artırılmış sanal gerçeklik evreni Metaverse’ün hiç de öyle bir anda sürpriz olarak ortaya çıkmadığı ve alt yapısı için her alanda birçok tasarımcının da bu fikre uygun olarak şimdiye kadar fütüristik tasarımlar ortaya çıkardığıdır.

Haberin Devamı

Örneğin dünyanın yenilikçi ve öncü moda tasarımcısı Hollandalı Iris Van Herpen, tasarımlarındaki fütüristik detaylarla aslında geleceğin sanal gerçekliğine uygun markalarından biri olduğunu çoktan bize bildirmişti. Sanat, 3D teknoloji ve modayı ustalıkla bir araya getiren tasarımcının çalışmaları, Lady Gaga gibi dünyaca ünlü pop ve sinema yıldızları tarafından da zaman zaman tercih edildi ve edilmeye devam ediyor. Tasarladığı ürünlerde doğal malzemeleri hünerli bir biçimde şekillendiren ve teknolojiyle buluşturan modacı, bugün sadece maddi değil sanatsal değeri de olan moda tasarımları ortaya koyuyor. Metaverse kavramı hayatımıza girdikten sonra, tasarımcının koleksiyonlarına yeniden göz attım. Gördüğüm şey, onun geleceğe bizden daha önce ve yaratıcı bir biçimde baktığıydı.

Metaverse evreninde moda

Peki, Metaverse evreninde neler olacak ve bizi nasıl bir moda anlayışı bekliyor?

Benim şimdiye kadar bu konuda okuduğum, araştırdığım ve gözlemlediğim çalışmalara göre, fantastik çizgi ve sinema filmlerinde şimdiye dek karakterlerin giydiği fütüristik kıyafetlerin benzerleri, rahatlıkla bu yeni sanal evrenin temel figürlerinden biri olabilir. Elbette sadece bu tip fütüristik giysilerin herkes tarafından tercih edileceğini düşünmüyorum. Gündelik hayatta bugün kullanılan kıyafetlerin de aynı şekilde ve daha da zenginleştirilmiş tasarımlar olarak bu sanal dünyaya dâhil olacağına inanıyorum. Daha şimdiden birçok marka bu sanal dünya ve gerçeklik arasında rahatça geçiş yapılabilmesini sağlayacak sanal mağazalar oluşturarak, hem fiziksel dünyada hem de Metaverse evreninde kullanabileceğimiz kıyafetleri tasarlıyor. Hatta dilerseniz fiziksel yani bugünkü bildiğimiz anlamdaki yaşadığımız dünyada giyeceğimiz giysileri, sanal evrende bir oyundan ödül olarak ya da sanal dünyada para kazanarak da satın alıp kullanabileceğiz. Bu geçiş sayesinde, Metaverse evreninden kopmadan fiziksel dünyaya pratik bir biçimde geçiş yapmak da kolaylaştırılmış oluyor. Bu konu önemli. Çünkü Metaverse’ün adı geçmeye başladığından bu yana birçok insanın tartıştığı en önemli konulardan biri de bu sanal evrende çok fazla zaman geçiren insanların sanal gözlüklerini çıkardığında gerçek hayata nasıl yeniden adapte olacağıdır. Moda açısından bakacak olursak, Metaverse dünyasında kendini orada seçtiği kıyafet ve stiliyle ifade eden insanlar, isterlerse alışveriş yaptıkları mağazaların gerçek hayattaki satış noktalarından aynı kıyafetleri edinerek, sanal dünyadaki stillerini gerçek yaşamda da sürdürebilirler. Böyle düşününce kulağa hiç de mantıksız gelmiyor.

Haberin Devamı

Metaverse evreniyle birlikte hayatımıza girecek olan yeni moda anlayışında, giysiler bir stil unsuru olmanın yanı sıra nesnelerle de iletişime girebilecek akıllı giyilebilir teknoloji ürünleri de olacak. Kıyafetlerin bu anlamda işlevselliği belki de görünümlerinden de fazla öne çıkacak diye düşünüyorum. NFT gibi şimdiden sanal dünyanın nimetlerini vadeden teknolojilerin yanı sıra Metaverse için giysi tasarlamayı sağlayan birçok dijital uygulama ve program da hayatımıza çoktan girdi bile. Sanal dünyaya kıyafet tasarlamak için, biraz eğitim, biraz araştırma ve biraz da yaratıcılık gerekiyor. Önümüzdeki bu yeni dünyanın yeni mesleklerinden biri de bence bu olacaktır; sanal moda tasarımcılığı…

Haberin Devamı

Yeni sanal âlem her ne kadar kulağa bilinmez, biraz ürkütücü ve hatta birçok insan için gereksiz gibi gelse de gelecekte böyle düşünmeyeceğimize eminim. Internet dünyasına hızla girişimizle bugün geldiğimiz Metaverse dünyasından söz etmeye başlamamızın arasından sadece on yıllar geçti. Bir düşünün; ilk Internet’e giriş deneyimleri ve bugün kabullendiğimiz dijital gerçeklikleri düşününce, o zamanlar bunları hayal bile edemeyeceğimizi hatırlayın… Ben, Metaverse âleminin de yakın gelecekte hepimize böyle hissettireceğini düşünüyorum. Internet dünyasının içine doğan Z kuşağı için zaten bu söylediklerimin bir anlamı olmayacak; zira onlar zaten normal hayat akışı içindeler ve kolayca bu yeniliklere adapte olacaklarına inanıyorum.

Kendinize bir iyilik yapın ve şimdiden Metaverse için neler yapabileceğinizi hayal edin… Moda dünyasında bu anlamda birçok insana yeni fırsat kapıları açılacağını düşünüyorum. Özellikle üniversitelerin moda bölümlerinden mezun olmuş ve kariyerinin başında olanların, bu yeni geleceği bir fırsat olarak görmesi gerektiğine eminim.

Sevgiler

Filiz HAS

Instagram: @me.filizhas

Blog: https://decocosh.blogspot.com/2021/

E-mail: filizhas@outlook.com