Oynatma Listesi
PEMBENAR TV

Yapay zeka kullanılarak geliştirilen yeni nesil ortodontik tedaviler

Yapay zeka kullanılarak geliştirilen yeni nesil ortodontik tedavilerin başında gelen şeffaf plak tedavisini Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Meltem Gelgin’den dinledik.

ORTODONTİK TEDAVİ NEDİR, HANGİ VAKALAR ORTODONTİK TEDAVİYLE ÇÖZÜMLENEBİLİR?

 

Ortodontik tedavi, diş ve çene düzensizliklerini düzelten bir tedavidir. Dişlerin konumudeğiştirilebildiği gibi, iskeletsel değişikler de yaratılabiliyor. İyi bir gülümseme elde etmek kadar dişlerin ve çenelerin birbirleri ile olan ilişkisinin de en iyi şekilde sağlanmasını gerekir. Bütün vakalar ortodontik tedavi ile çözümlenebilir. İskeletsel problemi olan yani çenelerinin birbirleri ile uyumsuzluğu çok fazla olan yetişkin hastalarımızda ortodonti tedavisi ile birlikte çenelerin konumunun düzeltilebilmesi için ameliyat desteği de alınabilir. 7 yaşından sonra düzenli ortodonti muayenesi bu nedenle çok önemlidir. Erken teşhis edilen iskeletsel problemler, büyük oranda ameliyata gerek kalmadan düzeltilebiliyor.

 

ORTODONTİK TEDAVİYE KARAR VEREN BİR HASTA NELER YAPMALIDIR?

Ortodonti uzmanından muayene için randevu almalıdır. Muayeneye gelmeden önce yüzü ile çeneleriyle ve dişleri ile alakalı hissettiği bütün problemleri ve beklentilerini belirleyip muayene esnasında bu problemleri ortodonti uzmanına doğru şekilde aktarmalıdır.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ NEDİR?

Şeffaf plak tedavisi bir ortodontik tedavi yöntemidir. Hastaların dişlerinin üzerine takıp çıkartabildiği içerisinde kuvvet yüklü olan plastik şeffaf plaklar ile yapılmaktadır. neredeyse hiç görünmez.

Üstelik dijital ortamda planlanan tedavinizin sonuçlarını tedaviye başlamadan önce görmeniz de mümkün.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ HASTALARA NASIL KONFOR SAĞLIYOR? YAŞAMI KISITLIYOR MU?

Şeffaf plak tedavisi günlük yaşantınızı hiç değiştirmez. Dişlerinizi aynı şekilde fırçalamaya devam eder, aynı şekilde yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Asla kısıtlamaz. Tedavinize küçük aralar bile verebilirsiniz. Örneğin düğününüz olduğunu varsayalım. Düğün günü tedavinize bir gün ara vermeniz de hiçbir sakınca yok.

ŞEFFAF PLAKLARIN KULLANIM SÜRELERİ VE BAKIMLARI NASIL YAPILIR?

Şeffaf plaklar 7 günde bir değiştirilmektedir. Günde en az 22 saat, yani yemekler haricinde full olacak şekilde takılmasını tavsiye ediliyor. Ağzımıza geri takmadan önce fırçamız yanımızdaysa fırçalanması, fırçamız yanımızda değilse en azından sudan geçirilerek takılması isteniyor. Kullanıma bağlı olarak plaklarda bazen renklenme olabiliyor, bunun içinde beyazlatıcı tablet ve tozlar kullanılabilir.

 

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN MUDUR? BU TEDAVİYİ ÇOCUKLAR İÇİN DAHA EĞLENCELİ HALE GETİRMENİN BİR YOLU VAR MI?�

Şeffaf plaklar çocuklarda kullanılan yöntemlerden biri. Çocuklar için kullanımı oldukça kolay. Çocukların kullanımı yetişkinlerle kıyaslandığında büyük oranda daha başarılı. Yani çocuklar şeffaf plakları yetişkinlerden daha iyi kullanıyor diyebiliriz. Üstelik çokta eğlenceli. Şeffaf plakların çok tatlı stickerları var. Çocuklar apareylerini bu stickerlarla kendi istedikleri şekilde dizayn edebiliyorlar.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİLERİNDE KONTROL SÜREÇLERİ NASIL İLERLER?

Genellikle ilk aylarda 6 haftada bir olacak şekilde sonraki aylarda daha uzun aralıklarla kontrol etmek isteniyor. Ama bazen hastalar yurtdışında yaşıyor olabiliyor. Eğer hastanın aralarda görülemeyeceği belliyse tedavi buna uygun olarak reçetelendiriliyor. Tedavinin sadece başında ve sonunda görülen hastalar da mevcut. kontrol sürecine hekim ile hasta beraber karar verebiliyor.

 

GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİNİ ORTODONTİYE NASIL ENTEGRE EDİYORSUNUZ?

Şu anda dünya dijitalleşme yolunda. Tabi ki ortodonti tedavisi de her geçen gün dijitalleşiyor. Artık kayıtlar dijital ortamda alınıyor. Veriler hızlı bir şekilde işlenip, üretime gidiyor. Tedaviler de buna bağlı olarak hızlı bir şekilde başlayabiliyor. Ayrıca tedavinin son şeklini tedaviye henüz başlamadan görebiliyorsunuz.

DİJİTALLEŞMENİN DAHA DA YAYGIN OLDUĞU GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ŞEFFAF PLAK TEDAVİLERİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ MOBİL UYGULAMALAR VAR MI?

mobil uygulamalar var. Örneğin siz yurtdışındasınız. Hekiminizle ortak bir platformunuz var. Siz düzenli olarak fotoğraflarınızı oraya yüklüyorsunuz. Hekiminiz de bu fotoğraflar üzerinden tedavinizin gidişatını inceleyebiliyor. Ayrıca plaklarınızı değiştirmenizi hatırlatacak uygulamalar da mevcut.

YAPAY ZEKÂ BİRÇOK SEKTÖRÜ KÖKTEN DEĞİŞTİRİYOR? BU TEKNOLOJİNİN ORTODONTİ DÜNYASINDA NASIL BİR ETKİ YARATMASINI BEKLİYORSUNUZ?

 

 Tabi ki bekliyoruz. Günümüz de her sektör için en değerli bilgi veridir. Düşünün ki bütün dünyada her gün binlerce hastanın verisinin girildiği bir havuz var. Her geçen gün tedavi süreleri ve yanıtları çok daha tahmin edilebilir bir hale geliyor. Bütün tedavilerin kusursuz şekilde sonuçlandığı bir gelecek bizleri bekliyor diye düşünüyorum.

 

Sponsorlu İçerik

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER