Oynatma Listesi
HABERLER

Kalsu gizemli saldırıyla yok edildi, ABD apar topar yalanladı!

İsrail'in İran'a misillemede bulunduğu gece yarısı Orta Doğu'daki iki ülkede de neredeyse eş zamanlı patlamalar duyuldu. Suriye'nin güneyindeki radar üssünün vurulduğu ortaya çıkarken, Irak'tan ise İsrail füzelerine ait parçaları gösteren görüntüler geldi.

Dünyayı diken üstünde tutan İran misillemesinin üzerinden 24 saat geçmeden, bu kez Tahran yönetiminin bölgedeki en ciddi müttefiklerinden Haşdi Şabi ağır bir darbe oldu.

 

Irak Halk Seferberlik Gücü (Haşdi Şabi) adlı milis gücü yıllarca yargısız infazlar ve yasadışı suç eylemleri ile suçlandıktan sonra Irak güvenlik güçlerine katıldı. Örgüt üç yıl önce Erbil'deki CIA deposunu bir kamikaze drone'la vurarak dikkat çekti.

 

Irak'taki ABD üslerini hedef almayı sürdüren Haşdi Şabi, özellikle Gazze'de başlayan savaşın ardından diğer İran yanlısı milis gruplarıyla birlikte saldırılarını artırdı. ABD ordusu, geride kalan aylarda söz konusu saldırılara bazı Haşdi Şabi üslerini savaş uçaklarıyla bombardımana tutarak yanıt verdi.

 

Ancak 20 Nisan Cumartesi gününün ilk saatlerinde başkent Bağdat'ın güneyindeki Babil'de gerçekleşen saldırı, 200 bini aşkın militanı olduğu tahmin edilen İran destekli Haşdi Şabi'ye çok ağır bir darbe vurdu.

 

Gece yarısı gökyüzünden ışık saçarak yere doğru ilerleyen füzeler, Haşdi Şabi'nin karargahı Kalsu Üssü'nü hedef aldı. Kalsu üssünde arka arkaya patlamalar gerçekleşirken, çıkan büyük yangındaki alevler kilometrelerce uzaktan göründü.

 

Kalsu üssü, Bağdat'a yaklaşık 50 kilometre mesafedeki İskenderiye kasabasındaydı.

 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Kalsu'dan gökyüzüne yükselen alev ve dumanların yanı sıra hızla hastanelere yaralı taşıyan ambulanslar da vardı.

 

Haşdi Şabi'nin ana karargahı olarak bilinen Kalsu'daki büyük yangın saatlerce söndürülemedi, sabah olduğunda ise üsten geriye neredeyse hiçbir şey kalmadığı ortaya çıktı. Üste açılan dev kraterin füze saldırısı sonucu mu ortaya çıktığı yoksa havaya uçan cephanelik nedeniyle mi oluştuğu gizemini koruyor. Çapı 10 metreyi aşan kraterin derinliği ise yaklaşık altı metre.

 

AFP'ye ismini vermeden konuşan Iraklı bir askeri yetkili, üsteki cephaneliklerin infilak ettiğini söyledi.

 

Saldırının maddi hasarın yanı sıra can kaybına yol açtığı Haşdi Şabi tarafından açıklandı ancak sayı belirtilmedi.

 

İran destekli milis grup Facebook hesabından yaptığı ilk açıklamada saldırının ABD tarafından düzenlendiğini duyurdu. ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise (CENTCOM) gece yarısı 03.04'te X hesabından bir açıklama yayınladı, saldırıda herhangi bir rol almadıklarını belirtip haberleri yalanladı.

 

CNN International'a konuşan bir İsrailli yetkili de, Haşdi Şabi karargahı Kalsu'yu yok eden saldırıda İsrail'in hiçbir şekilde yer almadığını söyledi.

 

Saldırıyı kimin düzenlediği sorusu yanıtsız kalırken, Kalsu'nun silahlı insansız hava aracıyla mı yoksa savaş uçakları tarafından mı vurulduğu da belirsiz.

 

Hamas, Irak'taki Haşdi Şabi karargahını hedef alan saldırıyı kınadığını açıkladı.

 

Al Jazeera'ya konuşan analist Rich Outzen ise, Kalsu'daki saldırının bir başka mesaj olabileceğini vurguladı. Outzen'e göre, saldırının olağan şüphelisi İsrail.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER