Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Sağlık için spor yapın. Hareketsiz kalmayın, kalp, kas, kemik ve ruh sağlığı için spor çok önemlidir diyoruz her zaman ama bunu söylerken de doktorunuza daha doğrusu kardiyoloğunuza danışmayı ihmal etmemek gerektiğini de sık sık tekrarlıyoruz. Spora başlamadan önce kalbiniz sağlam mı bunu kontrol etmek çok önemlidir. Fakat kalp sağlığınız nasıl olursa olsun yazın sıcağında ya da güneşin altında spor yapmaya kalkışmak en sağlam kalpte bile birtakım sorunlar yaratabilir.

Ağır spordan kaçınmalı

Her ne kadar açık havada yapılan sporları sağlık açısından olumlu saysak da sıcak havada, güneşin altında özellikle ağır sporları hiç tavsiye etmeyiz. Zaten vücudumuz da buna izin vermez. Sıcak havada ufak hareketlerde yorulmak, kolunu kıpırdatacak hali kalmamak bu sebeptendir.

Haberin Devamı

Sıcak havada yapılan  spor ve sıcak çarpması

Yarışmalı sporlara dikkat!

Spor yapmayı önerirken her zaman için yarışmalı sporlar konusunda daha da dikkatli olunmasını öneririz. Çünkü spor esnasında kalp hızlanırken, çalışma yükü artarken bir de yarışma hissinin verdiği adrenalin artışı kalbi daha da yorar. Aritmilerin ve kalp damarlarındaki spazmların oluşunu daha da kolaylaştırır.

Özellikle spor sonrası klimaların olduğu ortamlardan uzak durulmalı

Ani ısı değişimleri vücudun adaptasyonunu bozar. Sıcak havada spor yaptıktan sonra bunalarak klimanın karşısına geçerseniz o kısa sürelik ferahlamanın bedelini çok ağır ödeyebilirsiniz. Terli halde klima karşısına geçmek kas tutulmasına şiddetli kas ağrılarına neden olabilir.

Öğle saatlerini tercih etmemeli

Yüzme dışında açık havada yapılacak sporları sabah erken saatlerde ya da akşam güneş etkisini kaybedince yapmaya dikkat etmek gerekir. Sıcak havada en önemli konu su ve mineral kaybını dengede tutmaya çalışmaktır. Bu nedenle günlük su ihtiyacımızı mutlaka doğru bir şekilde karşılamalıyız. Çay, kahve gibi içecekler susuzluğu geçici olarak gidermekle beraber idrar miktarını arttırarak daha da çok sıvı elektrolit kaybına yol açar. Bu nedenle özellikle idrarın rengi su gibi berrak olana kadar su içmeye dikkat etmeliyiz. Mineralller için bol sebze, meyve, salata tüketmeye gayret etmeliyiz. Kimi zaman kanda bu mineralleri kontrol ettirip takviyesini yapmamız da gerekebilir. Terlemeyi azaltan açık renk, ince pamuklu giysiler tercih edilmeli çok sıcak saatlerde gölge ve serin yerlerde kalmaya çalışmalı, sindirimi kolay hafif yiyecekler tüketmeye özen göstermelidir.

Haberin Devamı

Sıcak çarpması nedir?

Sıcak çarpması, (hipertermi olarak da adlandırılır) vücudun kendi kendine kurguladığı mekanizmanın sıcaklığı kontrol etmedeki başarısızlığını ifade eder. Isıya uzun süre maruz kaldıktan sonra veya sıcak bir ortamda uzun süreli efor sarf edilmesi durumunda ortaya çıkar.

Nem oranı yüksekse sıcaklık daha fazla hissedilir

Sıcak havada vücut ısı dengesini korumak için birtakım tedbirler alır. Bu nedenle ortam ısısı arttıkça terlemeye başlarız. Ciltteki ter buharlaştıkça da bir miktar ısı kaybı olur. Böylece sıcağa tahammülümüz bir miktar kolaylaşır. Ancak bulunduğumuz ortamda nem oranı fazlaysa buharlaşmaya engel olur. Bu nedenle nemli havalarda sıcaklık daha da bunaltıcı hal alır.

Haberin Devamı

Güneş çarpması

Doğrudan güneşe maruz kalmakla oluşan ve sıcak çarpmasına ek olarak güneş yanığı ile birlikte kendini gösteren bir durumdur.

Kimler risk altında

Bebekler, çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, diüretik (idrar söktürücü) kullanan hastalar daha hassas durumdadır.

Sıcak çarpmasının belirtileri

Baş ağrısı, baş dönmesi, susuzluk, kramp, bulantı, kusma, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, bulanık görme, bilinç kaybı, konvülsiyonlar, kalpte ritm bozukluğu görülebilir.

Tedavi

Doktor görene kadarki süre içinde sıcaktan uzaklaştırmak, elbiselerini çıkarıp nemli bezle örtmek, serinlemesini sağlamak ve su içirmek iyi gelecektir.