Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Dikkati toplayamamak birçoğumuzun zaman zaman şikayetçi olduğu bir konudur. Elbette bunun birçok sebebi olabilir. Bazen B12 vitamininin eksik olduğunu düşünürüz, hipotiroidi yani tiroid bezinin yavaş çalışması da unutkanlık ve dikkati toplayamamaya sebep olabilir ya da Kovid beyin sisi yaptı diye düşünürüz. Uykusuzluk, yorgunluk vs.., tüm bunlar sağlığımızı da ilgilendiren sebeplerdir. Metabolizmamızın iyi çalışması için sağlıklı yaşamalı, doğru şekilde beslenmeli, iyi uyumalıyız. Eksik vitamin ve mineralleri tamamlamalı, kontrollerimizi zamanında yaptırmalıyız. Biliyoruz ki sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Zihin sağlığımız için beden sağlığımız da önemlidir. Ayrıca psikolojik durumumuzun da bu konuda ne kadar önemli olduğunu unutmayalım. Depresyondaki bir kişinin dikkat dağınıklığı mutlaka vardır. Canımızı sıkan ve üzen konuyu kafamıza takar başka bir şeye ilgi ya da dikkat gösteremeyiz. Dikkatimizi toplayabilmek için önce bu konuyu halletmemiz gerekir. Diyelim ki bunların hiçbirinde bir sorun yok o zaman yine dikkatimizi toplayamıyorsak bazı şeyleri yanlış yapıyoruz demektir. Öncelikle aynı anda birden fazla işi yapamayacağımızı iyi kavramalıyız. Yapacaklarımızı bir sıraya koyup liste yapmalıyız.

Haberin Devamı

Çalışırken dikkatinizi toplamak için bir yöntem

Pomodoro tekniği

Ortaokul, lise ve üniversitede ders çalışırken ağabeyimden öğrendiğim bir taktik vardı. Sayfalara ya da konulara bir zaman verir ve o zamana uymaya çalışırdım. Bu kendi kendime oynadığım bir oyun ya da yarışma gibi beni motive ederdi. Bu sayede ödevi bitireceğim süreyi belirler ona göre hareket ederdim. Sınavlara çalışırken de aynı yöntemi kullanır ama çoğu öğrenci gibi son zamanlara bırakırdım. Bu pek tavsiye edilecek bir alışkanlık değil ama dersi derste anlayınca oluyor. Bu sayede orta ve lisede her dönem okul birinciliği ile ardından da Çapa Tıp Fakültesi tıkır tıkır geçti. Bu arada ağabeyimin bana öğrettiği yöntemin benzeri 1980’lerin sonunda Francesco Cirillo isimli kişi tarafından promodoro tekniği olarak geliştirilmiş. Promodoro İtalyancada domates anlamına geliyor. Bu yöntemi bulan kişi üniversite öğrencisiyken domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısını kullandığı için de bu adı vermiş. Zaman yönetimi ve zamanı verimli kullanma konusunda son derece etkili bu yöntemde önce yapmanız gereken işleri öncelik sırasına göre bir güzel sıralayıp yanınıza bir zaman sayacı almanız gerekiyor. Bunun için akıllı telefonlarda bulunan uygulamaları da kullanabilirsiniz. Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın. Bu süre içinde bitirebileceğinizi düşündüğünüz bölümü seçin. Tüm dikkatinizi bu çalışmaya vererek hedeflediğiniz süre içinde bitirin. Burada motivasyon çok önemli. Süre bitince beş dakikalık bir mola verin. Mola sırasında dinlenin veya farklı bir şeyle meşgul olun. 25 dakikalık çalışma beş dakikalık mola süresi ile 30 dakika 1 Pomodoro olarak adlandırılıyor. Üst üste 4 pomodoroyu tamamladıktan sonra yani 1 saat sonra 30 dakikalık uzun bir ara verin.

Haberin Devamı

Bu teknik uygulayan kişiye çok güzel bir çalışma disiplini sağlıyor. Zamanı iyi kullanmak ve dikkatini iyi odaklamak sadece öğrencilikte değil iş hayatında, kariyerinde de büyük önem taşıyor.