Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bob Dylan’ın resim ve heykellerinden oluşan “Bob Dylan: A Collection of New Original Paintings” sergisindeyim. Londra’da Halcyon Galeri’de 26 Ağustos’a kadar devam edecek sergide en çok neler öne çıkıyor?

Nobelli müzisyenin kaçırılmayacak sergisi

2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığı açıklandığında tartışmalar uzun süre durulmadı. Nobel’in bir edebiyatçıya değil de bir şarkıcıya verilmesini kabullenemeyenler oldu. Sanki söz konusu olan Bob Dylan değil de Serdar Ortaç’mış gibi davranıldı.

Oysa Bob Dylan değerli bir ozan. Türkiye gibi aşık ve ozan geleneğinin olduğu bir kültürde bunun anlaşılamaması daha da tuhaftı.

Haberin Devamı

Diğer güçlü aday Haruki Murakami kazanamadı diye üzülenler oldu. Ama aslında bu sonuç her zaman popüler olanın değil, gelenek yaratanın da günümüzde kazanabildiğini gösterdi. Evet, Murakami çok satan bir yazar, popüler bir marka.

Ama Bob Dylan da gelenek yaratmayı başarmış biri. İşte sonunda öze dönülüyor, zaman zaman dünyada gelenekler yükselişe geçiyor.

Gelelim Bob Dylan’ın Nobel aldığının açıklandığı gece Las Vegas’ta sahneye çıkması ve bir kez daha eleştirilere hedef olmasına.

Önce Coachella’cıların düzenlediği, 68 kuşağının favorilerinden oluşan “Desert Trip” festivalinde sahneye çıktı, The Rolling Stones, Paul McCartney, Neil Young, Roger Waters, The Who ile birlikte. Daha sonra da Las Vegas’ta sahnedeydi, “Neverending” turnesinde. Vegas konseriyle dalga geçenler var, oysa bu Dylan’ın değerinden hiçbir şey azaltmadı aslında.

İstediği yerde sahneye çıkar, istediği kadar para kazanır. Zaten Bob Dylan sahnesiyle ya da sesiyle değil, yazdıklarıyla aldı bu ödülü. Kaldı ki günümüz edebiyat dünyasında Dylan’a yapılan tekliflerin onda birine on takla atacak edebiyatçılar da var diye düşünmüştüm o zaman.

Nobelli müzisyenin kaçırılmayacak sergisi

Başka şehirleri de gezecek

Nobel’den 1 yıl sonra, tam 2 yıl önce onu Londra konserinde Palladium’da canlı izleme şansım oldu. Hiç unutmuyorum, Bob Dylan, “Things Have Changed” (Her şey değişti) şarkısıyla sahneye çıktı. Dylan çok haklı, “Things have changed” ama o “Neverending” turnesinde olduğu gibi sürekli yaratmaya, üretmeye devam ediyor ve belli ki daha devam edecek.

Haberin Devamı

Ama hâlâ onu sahnede izlerken görüyorsunuz, aslında ödüllerin umurunda olmadığını, belli ki sadece söylemek istedikleri var ve sahnede onları söylemekten çok mutlu. Tamamen tesadüfen Londra’da Mayfair’deki Halcyon Galeri’de Bob Dylan’ın son sergisine denk geliyorum.

“Bob Dylan: A Collection of New Original Paintings” başlıklı sergi geçen yıl Martin Scorsese’nin çektiği Bob Dylan belgeseliyle eş zamanlı yine aynı galeride gerçekleşen “Mondo Scripto” sergisinin devamı. Dylan’ın Amerikan otoyol resimleri de var bu sergide. Benim en çok sevdiğim kendi el yazısıyla yazdığı şiirleri/şarkı sözleri ve yanında karakalem çalışmaları oluyor. “Forever Young”dan “Knockin’ on Heaven’s Door”a en çok sevilen 60 şarkısını seçmiş. Kulağa çok basit gelse de karşınızda görünce etkilenmemek mümkün değil. Ayrıca demirden yaptığı heykellerini de bu sergide ilk kez izleyicileriyle paylaşıyor.

Sergi 26 Ağustos’a kadar devam ediyor, daha sonra başka şehirleri de gezecek, ilk durak Şanghay Modern Sanat Müzesi. Bob Dylan hayranları kaçırmamalı. Zaten Bob Dylan hayranı değilseniz bile, bu kadar yaratıcılık ve üretkenlik karşısında kayıtsız kalabilmek mümkün değil.