Yönetici koçluğu ve anda kalmak

9 Şubat 2021

Son zamanlarda muhtemelen üstüne en çok şey konuşulan konulardan biri “Anda Kalmak” konusu olduğunu düşünüyorum. Özellikle İş hayatında, Organizasyon kültüründen, iş yerindeki uyuma kadar bir çok alanda anda kalmanın önemi sürekli vurgulanıyor. Peki, nedir “Anda Kalmak” ve nasıl yapılır? Yönetici ve Takım Koçluğu Eğitimlerine ya da bu konudaki koçluk çalışmalarına katıldığımızda tüm bu sorularımıza yanıt bulabilir ve öğrendiklerimizi kolayca hayata geçirebiliriz.

Aslında iki tür Anda Kalma kavramından bahsedebiliriz. Birisi fiziksel olarak, diğeri ise mental ve duygusal olarak anda kalmak. Fiziksel olarak anda kalmak kariyer ve profesyonel yaşantı için çok önemli. Ancak eğer kişi duygusal ve mental olarak anda olamıyorsa, fiziksel olarak anda olması sınırlı şekilde etkili olabiliyor. Kişi, Yönetici ve Takım Koçluğu çalışmalarıyla, Mental ve duygusal olarak kendisiyle bağ kurarak işini yaptığında inovatif düşünceleri harekete geçer ve yeni olasılıkları farketme başlar. Böylece yaşadığı

Yazının Devamı

Yaşam koçluğu eğitimi

8 Şubat 2021

Sürekli gelişim içinde olmak, hayat boyu öğrenme fırsatını yakalamak, kendi değerlerimizi ve hedeflerimizi belirlemek ve onları uygulanabilir bir plan içinde yaşamak herkesin hayalini kurduğu bir yaşam tarzı... Peki bu yaşam tarzı için neler yapıyoruz? Nasıl bir plan belirliyoruz? Bu yaşam tarzını yaşamak ve ulaşmak için bir yolumuz var mı? İşte tüm bu soruların cevabını koçluk eğitimlerinde ve koçluk serüveninde bulabiliriz.

Yaşam koçluğu, bizlerin en yüksek potansiyelimize ulaşmamızı sağlayan bir yolculuk, eğitim ve bilgilenme biçimidir. Kişilerin hedeflerine ulaşmalarını ve zaten içlerinde var olan potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için koçla birlikte yapılan bir yolculuktur. Nihai hedef ise, kişilerin hedefleri gerçekleştirebilmeleriyle birlikte, hayatları boyunca kullanabilecekleri kalıcı yöntemlerle planlı bir şekilde hayatlarını ve kariyerlerini geliştirmektir.

Son zamanlarda koçluk özellikle de kariyer konusunda popüler bir uygulama haline geldi. Bununla birlikte, kişi kariyerini değerlendirirken hayatına bir bütün olarak

Yazının Devamı

Kurumsal koçluk nedir?

13 Şubat 2020

Kurumsal koçluk, kurumların şu an bulundukları durumla, gelecekte ulaşmak istedikleri konum arasındaki mesafeyi hesaplayarak, ulaşmak istedikleri ve olmak istedikleri konumda onlara eşlik ederek en iyi sonuca ulaşmaları için destek vermektir. Bu şekilde kurum kültürünü ve kurumsal bir yapıyı destekler ve kurumları hedef ve vizyon belirleme konusunda doğru yönlendirir.

Kurumsal koçluğun en önemli alanlarından birisi de, kurumun vizyonuyla, çalışanların vizyonunun bir arada hareket etmesini desteklemektedir. Kurum vizyonuyla çalışanın vizyonu örtüştüğünde kurum giderek artan bir ivme kazanarak sürekli olarak gelişir, böylece çağın gerekliliklerine de ayak uydurmuş olur.

Kurumsal koçlukta doğru gelişim ortamının sağlanması için hem fiziksel, hem de beşeri koşullar sağlanır. Koçluk ortamının sağlanması için kurumlarla görüşülür. Bunun sonucunda ise bireylerin kişisel hedeflerine ulaşmaları konusunda bir çok çalışma yapılır. Bu çalışmalar bireysel gibi görünmesine rağmen, kurumun hem vizyonuna hem de misyonuna

Yazının Devamı

İlişki koçluğu nedir, ilişki koçu kimdir, neden ilişki koçuna ihtiyaç duyarız?

27 Eylül 2018

Hepimiz sosyal varlıklarız ve hepimizin çevresinde gelişen ve farklılaşan ilişkilerimiz var. Eşimizle, ailemizle, çocuklarımızla, iş arkadaşlarımızla, çevremizle iyi ilişkiler içinde olmak hem bir gereklilik, hem de hayattan aldığımız zevki artırıcı unsurlardır. İlişkilerimizde ne kadar tatmin bulabiliyorsak yaşamdan aldığımız zevk o kadar artar diyebiliriz. Her ilişkinin kendine ait bir dinamiği vardır. Bu dinamik ise karşılıklı iletişime dayalıdır. Doğru iletişim kurabilmek her ilişkinin temelinde yatar ve tüm yaşantımızı etkiler. Bu konuda bize yardımcı olabilecek, ilişkimiz içinde bize yol arkadaşlığı yapabilecek kişilere ise ilişki koçu diyebiliriz. İlişki koçluğu çalışmalarını ilişkilerini geliştirmek isteyen çiftelere, bazı sorunları çözmek isteyen çiftlere, iş ve aile hayatında iletişimini daha etkin bir duruma getirmek isteyen herkese öneririm. Ayrıca, ilişki koçluğu eğitimini de bu konuda koçluk yapmak isteyenlere, ilişkilere farklı bir açıdan bakmak isteyen ilişki terapisi yapan terapistlere de önerebilirim.

İlişki koçluğu çalışmalarıyla

Yazının Devamı

Akıl ve Zeka Oyunlarının Çocukların Gelişimindeki Önemi

27 Nisan 2018

Akıl ve zeka oyunları çocukların IQ oranlarını ve mantıklı düşünme, problem çözebilme becerilerini artırabilir. Bunun üzerine belirli araştırmalar olduğu biliniyor.

Artık çocukların elinde Ipad, Iphone ve teknolojinin her alanına kolayca ulaşabildikleri bir yaşam var. Bu nedenle zeka ve bilinç gelişimleri çok hızlı oluyor. Her şeyi çok kısa zamanda algılıyor ve farklı değerlendirebiliyorlar. Akıl ve zeka oyunlarının çocukların gelişimine etkileri de bu nedenle çok farklı oluyor. Bu konu, çocuk gelişiminde çok önemli bir yer kaplıyor.

Her aile çocuğunun en iyi şekilde eğitim görmesini ister. Ancak bazı çalışmalar sadece okulda yapıldığında yetersiz kalabiliyor. Çocuklarının mevcut kapasitesini ortaya çıkarmak isteyen ve farklı becerilerini geliştirmek isteyen ebeveynler çocuklarıyla ilgilenirken akıl ve zeka oyunlarından rahatlıkla faydalanabilirler. Böylece çocuklarının hafıza, stratejik düşünme, görsel zeka, mantıksal düşünce, inovatif düşünce, davranış becerilerini farklı akıl ve zeka oyunlarıyla güvenli bir şekilde geliştirebilirler. Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırmaya göre, çocuklara haftada iki kere bir saat on beş dakikalık çeşitli akıl ve zeka

Yazının Devamı

Yaşam Koçluğu Nedir ve Neden Önemlidir ?

13 Nisan 2018

Sürekli gelişim içinde olmak, hayat boyu öğrenme fırsatını yakalamak, kendi değerlerimizi ve hedeflerimizi belirlemek ve onları gerçek bir plan içinde yaşamak herkesin hayalini kurduğu bir yaşam tarzı... Peki bu yaşam tarzı için neler yapıyoruz? Nasıl bir plan belirliyoruz? Bu yaşam tarzını yaşamak ve ulaşmak için bir yolumuz var mı? İşte tüm bu soruların cevabını koçluk eğitimlerinde ve koçluk serüveninde bulabiliriz.

Yaşam koçluğu bizlerin en yüksek potansiyelimize ulaşmamızı sağlayan bir yolculuk, eğitim ve bilgilenme biçimidir. Kişilerin hedeflerine ulaşmalarını ve zaten içlerinde var olan potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için yapılan bir yolculuktur. Nihai hedef ise, hedefleri gerçekleştirebilmek, bireylerin hayatları boyunca kullanabilecekleri kalıcı yöntemlerle planlı bir şekilde hayatlarını ve kariyerlerini geliştirmektir.

Son zamanlarda koçluk özellikle de kariyer konusunda popüler bir uygulama haline geldi. Ama aslında, kariyere bakarken kişilerin hayatlarına tümden bakmak gerekmektedir. Kariyer konusundaki ilerleme ya da ilerleyememem tüm hayata yayılan bir süreçtir. Yani, bu ilerlemeler ya da gerilemelerden tüm yaşantının yansımayı görülür.

Yazının Devamı

İş Hayatında NLP’nin Önemi, Kariyer Basamaklarını Zihnimizi Programlayarak Çıkabiliriz

13 Şubat 2018

NLP yani Zihin Dili Programlama teknikleri iş yaşantımızda ve kariyer planlama sürecinde çok etkin olarak kullanılan yöntemleri içerir. Kendimizi nerede ve nasıl görmek istediğimize dair bakış açımızı yeniler ve bizim hayattan ne istediğimiz konusunda daha güvenli ve kendinden emin seçimler yapmamızı sağlar. NLP yöntemini kariyer planlamasında kullanırken, iş yaşantımızda değiştirmek istediğimiz etkenler için de kullanabiliriz. Bu süreçte yapmamız gereken hedeflerimizi belirlemek, kendi içimize dönerek ne istediğimizi anlamak ve plan yapmaktır.

İş hayatının içinde çok farklı dinamikler mevcuttur ve hepimiz bu dinamiklerin bir parçası olarak her anı tecrübe ederiz. Öncelikle, iş yaşantımızı, işimizi iyi yapmak, sorumluluk almak, çalıştığımız kişilerle olan ilişkilerimiz, geleceğe dair planlarımız, hedeflerimiz gibi birçok farklı dinamiğin birleşmesinden ortaya çıkan bir bütün olarak görmeliyiz. Bu konuyu da ‘büyük resme’ bakarak yorumlamalıyız. Çünkü , aslında yaşantımız bir bütün: Ailemiz, işimiz, kişisel gelişimimiz ve çevremiz, romantik ilişkilerimiz de bu bütünün parçaları. Bu nedenle motivasyonu da tek tek parçalarda değil hayatımızın bütününde aramamız gerekiyor.

İş

Yazının Devamı

Nlp Nedir, Hadi Hayallerimizi Gerçekleştirelim

4 Aralık 2017

Nlp-Neuro Linguistic Programming Zihin dili programlama demektir. Nlp hayatımızdaki tüm alanlardaki hedeflerimizi, hayallerimizi gerçekleştirmemiz için destekleyicidir. Hatta doğru kullanıldığında bizi masallardaki uçan halının üzerine koyup sihirli hayata taşıdığını söylersek pek de abartmış olmayız. Bunun nedeni genellikle beynimizin mevcut potansiyelini etkili bir şekilde nasıl kullanabileceğini öğrenerek harekete geçmiş olmasıdır. Nlp kişisel gelişimin temel taşıdır. Nlp aynı zamanda; Kişisel gelişim konusunda kendini desteklemek, hayatındaki sorunları aşmak, mevcut potansiyelini keşfetmek, kendini gerçekleştirmek ve hayat vizyonuna ulaşmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken bir süreçtir. Bugün size Nlp'yi hayatınıza taşımaya başlayabilmek için en temel süreçle ilgili yazmak istiyorum.

Ne istediğinizi biliyor musunuz? Bu satırları okuduktan sonra okumaya devam etmeden önce şöyle bir dakikalığına durup düşünmenizi istiyorum. Bir şeyler söylediğinizi duyuyor gibiyim. Daha başarılı olmak istiyorum, daha mutlu olmak istiyorum, maaşım daha yüksek olsun istiyorum, eşimle ilişkimin daha iyi olmasını istiyorum. Daha daha daha... Liste boyle uzayıp gidiyor. Nedir peki ölçü veya

Yazının Devamı