Altan Altın

Altan Altın

Altan.Altın@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önceki yazımızda “İzmir’e güzel haberler” başlığıyla, Bornova’da İzmirli iş insanı Lucien Arkas tarafından satın alınıp restore ettirilmekte olan Steinbuchell Köşkü’nün, Sayın Arkas’ın muhteşem halı koleksiyonun sergileneceği bir ziyaret merkezine dönüştürüleceği müjdesini vermiştik.

Geldik ikinci müjdeye...

Bornova’da Büyükpark’ın kemerli kapısının karşısındaki Zirai Mücadele Enstitüsü’nün bahçesinde yer alan Tristram Köşkü’nü bilirsiniz. İşte o köşk, edebiyat ve kitap müzesi oluyor. 6-7 yıl öncesine kadar harap durumda bulunan Tristram Köşkü, Kültür Bakanlığı tarafından devralındıktan sonra restore edilerek kullanıma hazır hale getirildi ve yaklaşık 2 yıl kadar önce başlayan müze çalışmalarında son aşamaya gelindi. İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi, çok yakında kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri Cengiz Keskiner ve Faden Suzan Kudsioğlu tarafından yürütülen hazırlık aşamasında, köşkle ilgili tarihsel bilgi, eski fotoğraf ve gravür desteğinin yanı sıra, konseptle ilgili olarak naçizane benim de katkılarım oldu.

Peki bu müzede neler olacak?

İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Attilâ İlhan için el yazılarının, fotoğraflarının ve bazı özel eşyanın sergilendiği özel bir oda bulunuyor.

Attilâ İlhan’ın yanı sıra Alev Alatlı, Cahit Külebi, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Dinçer Sezgin, Dinçer Sümer, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Yurttaş, Yaşar Aksoy, Necati Cumalı, Salah Birsel, Samim Kocagöz, Tarık Dursun K., Neyzen Tevfik, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin, Suat Taşer, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Yorgo Seferis gibi tanınmış yazarların özgeçmişlerini içeren panolar, kullandıkları objeler, eşya ve kitapları yer alacak.

Örneğin, Attilâ İlhan’ın kasketi, zarf açacağı, kalemi, el yazıları, daktilosu, Yaşar Aksoy’un daktilosu, çay bardağı, gözlüğü, Ümit Yaşar Işıkhan’ın yazdığı dünyanın en küçük şiir kitabı, Muzaffer İzgü’nün masasının üzerindeki telden bisiklet, çocuklarla birlikte çektirdiği fotoğraflar, masa saati, saat koleksiyonundan örnekler, Samim Kocagöz’ün gözlüğü, İzmirli edebiyatçıların Ara Güler tarafından çekilmiş fotoğrafları bunlardan sadece birkaçı.

Haberin Devamı

Ben de kişisel koleksiyonumda yer alan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı, 1937 yılında basılan Geometri kitabı, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan tarafından yazılan ve kendisi tarafından imzalanmış ‘M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım’ adlı kitap, Yaşar Kemal imzalı ‘Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana’ adlı kitap, Halit Ziya Uşaklıgil’in 1934 senesinde yeğeni Ali Ekrem’e imzaladığı ‘Hepsinden Acı’ adlı hikâye kitabı gibi çok özel 10 eserle İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi’ne destek oldum. Allah ömür verir de görürsek, torunlarıma “Bakın, bu müzenin kuruluşunda benim de katkılarım var” demek, bana büyük gurur yaşatacak.

Başta Cengiz Keskiner ve Faden Suzan Kudsioğlu olmak üzere, kütüphaneye emek veren herkese sonsuz teşekkürler.

Son bir not: Tristram Köşkü, İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi olacak, ama girişte soldaki iki oda başka amaçla kullanılacak. Orada da bir güzel haber var. O müjde de önümüzdeki yazıya kalsın.

Haberin Devamı

İzmir’e güzel haberler (2)