Ali Çınar

Ali Çınar

Ali.Cinar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile koordineli olarak hazırlanan 9 sayfalık UFO raporunu açıkladı. Aslında resmi makamlar UFO yerine “Tanımlanamayan Hava Cisimleri” (UAP) demeyi tercih ediyor. Rapora baktığımızda, ihbar yoluyla bildirilen 144 UAP’nin raporlandığını ve bunların 80’inin sensörlerle takip edildiği görülüyor. Bu cisimler, “hava araçları kalıntıları”, “atmosferik durumlar”, “gizli yüksek teknoloji deneyleri” ve diğerleri şeklinde kategorize edilirken, bunlara ait yeterli bilimsel veri sunulmamış.

Haberin Devamı

UFO tartışması alevlendi

44. Başkan Barack Obama bu ay bir röportajında, dünya dışı yaşamın varlığı doğrulanırsa, ABD’nin kendisini savunmak için silahlara çok daha fazla harcama yapmak zorunda kalacağını ve yeni dinlerin ortaya çıkacağını belirten ilginç bir açıklama yaparken, 45. Başkan Donald Trump “Ben pek inanmıyorum ama insanları incitmek istemem” demekle yetinmişti.

Hatırlanacağı üzere Trump döneminde 4 bin 840 kişinin çalıştığı ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuş ve misyonunun “ABD’nin uzaydaki çıkarlarını korumak, uzayda, uzaydan ve uzaya yönelik saldırganlığı caydırmak ve uzay operasyonlarını yürütmek olduğu açıklanmıştı.

Herkesin merak ettiği UAP ve uzaydaki gelişmeleri üç önemli değerli isimle konuştum. İşte değerlendirmelerinin satır başları:

Brian Sinclair  (Emekli Donanma Pilotu)

- Uzayda en büyük riskin, alçak dünya yörüngesindeki (LEO) artan çarpışma tehlikesi olduğunu düşünüyorum. Uzaya erişilebilirliğin artması, hem ticari hem de uluslararası arenada rekabet ve dolayısıyla sıkışık bir LEO yarattı. Yeni yasa ve kurallar şart!

- ABD’de özel sektör, uzaya insan taşımacılığını keşfetmeye yeni başladı. Alt yörünge yolculukları olağan hale geldikten sonra, bu kez sınırların çok uzak bir hedef olan Mars ve Ay’a kadar genişleyeceğini umuyorum,

- Devletler insansız hava aracı teknolojilerini artırmaya devam ettikçe, ABD ordusunun ‘Açıklanamayan Hava Cisimleri’ olarak adlandırdığımız unsurlarla daha fazla karşılaşacağına inanıyorum.

Chris Hadfield (Uzaya giden Kanadalı ilk Astronot, Open Lunar Foundation Kurucusu)

Haberin Devamı

UFO tartışması alevlendi

- Yeni teknolojik imkanlarla uzay alanında büyük fırsatlar doğmuş durumda,

- Dünyada birbirleriyle anlaşamayan ülkeler, uluslararası uzay istasyonunda anlaşabiliyor,

- ABD’de siyasi nedenlerden dolayı Uzay Kuvvetler Komutanlığı ismi yenilendi. Aslında buna benzer birimler önceden de vardı,

- Dünya yasalarından ayrı “uydu yasaları”, “uluslararası uzay mürettebat davranış yasaları” da şart,

- Cismi belli olmayan nesnelere inanmadan önce önce kanıtlara, gerçeklere bakmamız lazım,

- Uzayda kendinizi ‘kilosuz’ hissetmeniz, dünyayı küçücük görmeniz ilginçti. Pandemi gibi uzayda da izole olduğunuzu hissediyorsunuz. Döndükten sonra alışmam zaman aldı,

- Türkiye’ye 3-4 kez geldim. İlk gelişimde lisede öğrenciydim. Türkiye’yi seviyorum, çok güzel anılarım var.

- Uzay yarışının tam kalbinde, olağanüstü bir Soğuk Savaş gerilimini anlatan yeni kitabım, 12 Ekim’de 10 farklı dilde piyasada olacak.

Bill Diamond (SETI Institute Başkanı)

UFO tartışması alevlendi

- Uzay Hava Kuvvetleri’nin, muhtemelen diğer ulusların uzayda ne yaptıklarına ilişkin endişeler sonucu kurulduğunu düşünüyorum,

Haberin Devamı

- Devletlerin, uzaylılara ilişkin bilgileri bilerek saklandığından şüpheliyim. Eğer uzaylıların varlığına dair gerçekten sağlam ve açık kanıtlar olsaydı, bu, on yıllar boyunca muhafaza edilmesi son derece zor bir sır olurdu,

- UAP’lerin ‘uzayda gözlemlenmediğini’ hatırlamak da önemli. Bu fenomenler, uçaklar ve diğer hava teknolojiler gibi gökyüzünde gözlemlenir,

- ABD yönetiminin UAP’leri ‘araştırmak’ için finanse ettiği mütevazı (20 milyon ABD doları) çalışmalar, fotoğraflar, video görüntüleri ve görgü tanıklarının incelenmesiyle sınırlıydı. Sistematik gözlem çabalarını içermiyordu,

- Boyut, mesafe, hız ve telemetri gibi parametreleri doğru tanımlanamadığından, UAP’lerin gözlemleri tesadüfidir. Nitekim bazı UAP’lerin, alet hataları veya sahte sinyaller sonucu tespit edilip edilmediği hala belirsizdir.

New York’a bir Türk dostu seçilebilir

UFO tartışması alevlendi

 Dünyanın en önemli üç şehrinden biri olduğunu düşündüğüm New York’ta belediye başkanlığı için ön seçimler yapıldı. Demokrat Parti’den 13, Cumhuriyetçi Parti’den 2 aday adayı yarıştı. Ön seçimlerin ilk sonuçlarına baktığımızda, yakından tanıdığımız Türkiye dostu Brooklyn Belediye Başkanı Eric Adams yüzde 31.7 ile birinciliğini koruyor. Hala oy pusulaları sayılıyor ve kesin sonucu 1 aya yakın sürede alabileceğiz. Ancak ikinci sırada olan Maya Wiley yüzde 22.3 oy almış durumda.

2 Kasım’daki belediye başkanlığı seçimlerinde “Demokrat Parti’den kim aday olursa kazanır” düşüncesi hakim. Zira New York, yüzde 70 oranında Demokratların hakimiyetinde.

Eric Adams, tam bir Türk aşığı. Geçtiğimiz yıllarda kendisiyle İstanbul’da 3 gün birlikteydik. Hem sokak sokak gezdi hem de insanlarla sohbet edip Türk kültürünü tanıdı. Brooklyn Belediyesi’nin Üsküdar, Beşiktaş ve Gaziantep belediyeleriyle de kardeş şehir olduğunu da hatırlatayım. Adams’ın seçilmesi halinde yönetimde hem Azeri hem de Türk kökenli Amerikalıların yer alması bekleniyor.

Beyaz Saray Gazeteciler Derneği’ne hoşgeldiniz!

UFO tartışması alevlendi

1914 yılında kurulan ve ABD’nin en prestijli derneği olan Beyaz Saray Gazeteciler Derneği’ne “uzun bir onay sürecinden sonra” kabul edildiğimi paylaşmak istedim. Her yıl Başkan’a verdiği gala ile zaman zaman ülke gündemine oturan derneğe resmen üye olmamın hem Milliyet hem de Türkiye önemli taşıdığını düşünüyorum. 2002 yılında ABD’nin ilk Türk dergisi olan “Turk of America”da başlayan köşe yazarlığım, ardından farklı haber ve yayınlar, şimdi de Milliyet ile sürmekte olan gazetecilik deneyimim ışığında, “ABD Gündemi”nde değerli okuyucularıma sahadan objektif ve gerçek bilgileri yansıtmaya devam edeceğim.