Ali Çınar

Ali Çınar

Ali.Cinar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zaman o kadar hızlı geçiyor ki, Joe Biden-Kamala Harris ikilisi, yönetimde ilk 6 ayını doldurdu bile. Bu sürede, 45. Başkan Donald Trump dönemindeki kadar çok kriz yaşamadık. Tabii ki Başkan Biden’in bir şansı, ABD medyasının yüzde 80’ini arkasına almış olması. Son araştırmalar, özellikle Biden’ın Kovid-19’la mücadelesinin büyük oranda beğenildiğini ortaya koyuyor.

Başkan Biden’ın, göreve geldikten sonra üzerinde çalıştığı 7 öncelik vardı... Kovid-19 ile mücadele, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, ekonominin düzeltilmesi, sağlık sistemi, göçmenlik ve ABD’nin dış politikada liderliğe geri dönmesi gibi... Bu kapsamda Biden, 21 Ocak-25 Haziran arasında toplam 51 adet özel başkanlık kararnamesi imzaladı ve bunlar da iklim değişikliğinden, göçmenlere, ekonomik toparlanmadan, ayrımcılığın kalkmasına kadar birçok konuyu kapsıyor.

Haberin Devamı

İlk 6 ayı ‘orta şekerli’

Aşılamada müthiş performans

Başkan Biden ve ekibi, bilhassa Kovid-19’la mücadelede müthiş bir performans sergiledi. Bunun da ötesinde “Dünyada aşıya ihtiyaç olan ülkelere destek vereceğim” diyerek liderlik gösterdi. Pandeminin başından bu yana 604 bin ABD’li hayatını kaybetse de, aşılama çalışmaları, Biden’ın gelişiyle çok hızlandı ve iki doz aşı olan ABD’lilerin sayısı 160 milyona ulaştı.

Ekonomik verilerse hiç fena görünmüyor. Her ne kadar enflasyon oranı yüzde 5 bandında seyretse de, son 4 ayda 549 bin 500 kişiye yeni istihdam açıldı. Geçen yıl bu dönemde işsizlik yüzde 13.3 iken, şu anda yüzde 5.8’e düşmüş. Aralık 2020’de ekonomik büyüme tahmini yüzde 3.2 görünürken, Haziran 2021’de yüzde 6.9’a çıkmış. Kısacası Biden-Harris yönetimi ekonomide “Elimden geleni yapıyorum” mesajını veriyor. Ancak piyasaların temkinli olduğunu belirtmekte fayda var. Zira Biden yönetiminin Kongre ile 1.2 trilyon dolarlık altyapı projesi için pazarlıkları sürüyor.

Biden Meksika sınırındaki göçmenlik krizinde başarılı performans sergilemezken, sağlık reform konusunda hala somut adım atmadı. Ancak cinsiyet ayrımına karşı attığı adımlar, ırkçılık konusunda yaptığı samimi açıklamalar ve iklim değişikliğine ilişkin mücadelesi, iç politikadaki başarılı unsurlar olarak yorumlanabilir.

Haberin Devamı

Dış politikada durum

Hatırlanacağı üzere, Başkan Biden ilk uluslararası ziyaretini Avrupa’ya yapmıştı. Özellikle G-7 ve NATO zirvelerinde Rusya ile Çin’e ‘Çizmeyi aşmayın’ mesajını vermişti. Ancak kafalarda hala Biden’in Çin ve Rusya’ya karşı ne kadar sert olacağı konusunda şüpheler var.

İran’la yumuşama adımları masada dururken, Biden yönetiminin hala bir Ortadoğu politikası yok. Basın toplantısında Afganistan konusunda bile sorulardan rahatsız olan Biden’ın, dış politikaya henüz kendini veremediğini söyleyebilirim. Bu yüzden Biden-Harris yönetiminden dış politikada mucizeler beklemek yanlış olur. Ancak her ülkeyle diyalogdan yana olmaları ve diplomasi trafiğini kurumsal çerçevede yürütmek istemeleri dikkatlerden kaçmıyor.

Türk-ABD ilişkilerinde sancı sürüyor

Yönetim değişmesine rağmen Washington-Ankara hattında halen güven sorunu var. Hala birçok sorun masada beklerken, sadece Afganistan konusunda bir ilerleme sağlanmaya çalışılıyor. Biden’ın geçen hafta Afganistan konusunda 15 dakikalık basın toplantısında Türkiye’yi ağzına bile almaması, gazetecilerin “Türkiye ile durum nedir?” sorusunu bile sormaması, ABD açısından Türkiye ile anlaşmanın büyük bir olay olmadığını da ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

İlk 6 ayı ‘orta şekerli’

Türkiye’nin duygusal adımlardan uzak durup, gerçekçi bir Afganistan politikası uygulaması bence yerinde olacaktır. Biden’ın Beyaz Saray’da yapacağı “Dünya Demokrasi Zirvesi”ne Türkiye’nin çağrılmayacağı belirtilirken, Biden ile Erdoğan’ın Eylül’ün 3. haftası New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu zirvesinde tekrar görüşüp görüşmeyecekleriyse muallakta.

Türk Milli Takımı’na taze kan

Geçen gün Connecticut’ta yaşayan eski profesyonel milli futbolcu Hikmet Aslan ile telefonda görüştüm. “Ali, sana güzel bir haberim var” diyerek 2004 Amerika doğumlu ve kendisi gibi futbolcu olan oğlunun Türkiye’de olduğunu söyledi.

Brio Acar Aslan, U-18 Türk Milli Futbol Takımı’na seçilmiş, İstanbul Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp Merkezi’nde çok başarılı bir kamp dönemi geçirmiş. Kamp sonrasında Türkiye’de kalıp çalışmalarına devam eden Brio Acar, yerli-yabancı birçok kulübün ilgi odağı olmuş.

İlk 6 ayı ‘orta şekerli’

Hikmet Aslan’ı, ABD’ye, özellikle Doğu Yakası’na gelen her Türk öğrenci tanımıştır. Hartford Üniversitesi’nde Uluslararası Öğrenciler Kabul Bölümü’nün başında bulunmasının dışında, üniversite futbol antrenörü olarak da çalışmıştı. Yaklaşık 30 yıldır ABD’de spor alanında (futbol) üniversite, kulüp takımları, akademilerde görev alan Aslan, bunun dışında Güney New England Türk-Amerikan Derneği’nin de başkanı. Şimdi oğlu Brio Acar’ın Milli Takım’da olup ay yıldızı formamızı girmesi beni çok mutlu etti. Yolun açık olsun Acar!

15 Temmuz’un yıldönümünde son durum

Üç gün sonra 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerimizi anacağız. Hem Türkiye hem de ABD dahil pek çok ülkede, resmi kurumlar ve STK’lar aracılığıyla anma programları düzenlenecek.

İlk 6 ayı ‘orta şekerli’

Türkiye rahatsızlığını iletmesine rağmen, Barack Obama ve Donald Trump döneminde ABD’den FETÖ konusunda bir aksiyon gelmemişti. Şimdi de Biden’dan “tık” yok. Türkiye’nin verdiği kanıtların ise yıllardır bir devlet kurumunun odasında bekletildiğini ve bekletileceğini üzülerek söylemekte fayda var. Türkiye düşmanlarıyla yakın iş birliği içindeki FETÖ üyelerinin ülkemize verdiği zararsa ciddi boyutlara ulaşmış durumda. O yüzden, hangi siyasi fikre sahip olunursa olunsun hem Türkiye hem de yurtdışında darbeyi destekleyenlere karşı birlikte olunması çok önemli. Zira ABD Kongresi’nde büyük bir çoğunluk darbe girişimine inanmıyor ve inanmakta istemiyor. Aynı Kongre’nin 6 Ocak baskınıyla adeta bir travma geçirdiğini hatırlatmakta fayda var.

Darbe girişiminin 5. yıldönümünde, Türkiye’nin artık daha somut adımlarla çalışacak PR ve lobi firmalarını tutması (9 aydır yok!), partiler üstü çalışmaların yapılması ve özellikle Ergenekon ve Balyoz mağduru değerli Amiral/Generallerin uluslararası kamuoyunda FETÖ gerçeğini anlatması önemlidir.

15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden kahramanlarımızı rahmetle anarken, gazilerimize de uzun ömürler diliyorum. Ülke olarak tekrar böyle üzücü olayların yaşanmaması dileğiyle...