Unsuz Mayasız Greçka Ekmeği

Geçen sene yumurtalı ve yoğurtlu yaptığım, kekik, zeytin ve domates kurusu eklediğim bu ekmeği daha sade şekilde denemek istedim. Evin miniği bir süreliğine diyet uyguluyor. Unsuz, kazeinsiz bir deneme şarttı. E siz de hep yumurtasız tarif soruyorsunuz. Haydi dedim, tam zamanı.

2.5 su bd kavrulmamış karabuğdayı (greçka) geceden, 1 kş yoğurt suyu eklenmiş suyla ıslattım. Normalde en fazla 8 saat yeterli deniyor; ancak gece boyu uygulayanlar da çoğunlukta. Mukus benzeri bir tabakayla kaplanıyor ve bu, mayalanmasına katkı sağlıyor. Genellikle durulamadan kullanılıyor ama ben öğüttükten sonra mayalanma için ayrıca beklemeyeceğim için duruladım. 2.5 bardak ertesi gün tam 4 bardak olmuştu.

Haberin Devamı

İyice karışsın da tane kalmasın diye 4 kerede öğüttüm karıştırıcıda. Her 1 bardak greçka için; 1 yemek kş zeytinyağı, 2 yemek kş maden suyu ekledim ve öylece öğütünce güzel bir hamur oldu. Sizdeki alet canavar gibiyse 1 veya 2 seferde yapabilirsiniz. Ama 4 parti de çabucak oluyor.

Ayrı yerde 2 yemek kş chia tohumunu 2 yemek kş suyla ıslattım. Bu, yumurta alternatifi bağlayıcı. 10 dk içinde jelleşiyor.

Ayrı yerde 1 yemek kş sirke ile 1 çay kş karbonatı köpürtüp aktive ettim. Tümünü hamura ekledim ve fırına. Greçkanın pek sevilmeyen kokusunu, tuzlularda bol mahleple baskılayabilirsiniz. Bu defa yenibahar ekledim, mis koktu.

4 su bd greçka

2 yemek kş chia

2 yemek kş su

4 yemek kş zeytinyağı

8 yemek kş maden suyu

1 yemek kş elma sirkesi

1 çay kş karbonat

1-2 yemek kş mavi haşhaş

1-2 yemek kş çiğ susam

1 tatlı kş dolusu yenibahar

1 silme tatlı kş tuz

170 derecede 1.5 saati buldu pişmesi kürdan testiyle. İçi ıslak gibi değil. Asla dağılmıyor, incecik kesilip tost yapılabiliyor.

İlk defa evin miniği bayıldı. Zeytinli cevizlisi efsane olabilir, ama bizde sade isteniyor. Keçi peyniriyle tost mükemmel oldu. Deneyenlere afiyet olsun.

Daha fazla tarif ve öneri için:

http://www.instagram.com/glutensizdunyacom/