Gündem Zafer anıtı şimdi mahpus

Zafer anıtı şimdi mahpus

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Fatih’te bulunan, Doğu Roma İmparatoru Arcadius döneminde çıkan bir isyanın bastırılmasından sonra zaferin anısına dikilen Arcadius Sütunu, bir diğer adıyla Avrat Taşı, 1600 yıllık bir İstanbullu. Birçok kişinin yanından geçip giderken farkına bile varmadığı, tarihe şahitlik eden bu sütun, bugün iki ev arasına sıkışmış durumda.

Zafer anıtı şimdi mahpus

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - İstanbul’un en eski eserlerinden olan sütun, bir zamanlar Arcadius Forumu’nun ortasında yükselen 47 metrelik dev bir anıttı. Günümüze yalnızca 10 metrelik kaidesi ulaştı. Üzerindeki motifleri de kaybolan sütunda oluşan derin çatlaklar sonrası Fatih Belediyesi, iki yıl önce restorasyon çalışması başlattı. Çalışmalar halen sürüyor.

Haberin Devamı

‘Eşsiz bir yapıt’

Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, sütunla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

“Bu sütunlardan iki tane Roma’da üretildi. İstanbul’da da iki tane üretildi. Birini İmparator Theodosius, Beyazıt Meydanı’na yaptırdı. Diğerini de Arcadius, Arcadius Forumu’nun ortasına. Arcadius Sütunu, livli sütunların sonuncusudur. Dünyada bunlardan dört tane vardı. Roma’dakiler bugüne kadar korunabildi. Bizimkiler ise 16. yüzyılda çok sıkıntı gördü. Beyazıt’takinin kabartmalarından bazı parçalar var. Birkaç parça da İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde var. Cerrahpaşa’dakinin ise kaidesi duruyor.” Yılmaz, Arcadius Sütunu’nun dünyada benzeri olmayan bir yapıt olduğunu belirtiyor: “Bir meydanın ortasında duran anıtlar için; İstanbul’da birkaç tane kaldı böyle. Ayakta kalan dördüncü sütun. Anıt bir tehlike oluşturunca 17. yüzyılda sökülmüş. Malzeme nereye götürüldü bilinmiyor.”

Haberin Devamı

Zafer anıtı şimdi mahpus

Sütunun üzerinde bir zamanlar var olan gösterişli kabartmalarından çok azı bugüne ulaşabildi.