Gündem İstanbul'da 1 Mayıs gerginliği! Saraçhane'de arbede çıktı

İstanbul'da 1 Mayıs gerginliği! Saraçhane'de arbede çıktı

01.05.2024 - 07:56 | Son Güncellenme:

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen yerlerde yürüyüş yapmak isteyen gruplara polis müdahalede bulundu. Saraçhane'de çıkan arbedede çok sayıda polisin yaralandığı bildirilirken olayla ilgili gözaltıların olduğu belirtildi. İşte dakika dakika yaşananlar...

TAKSİM VE İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ KISITLAMALAR KALDIRILDI

İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle aldığı tedbirler kapsamında araç ve yaya trafiğine kapatılan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ne çıkan ara sokaklar tekrar açıldı.

İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve ara sokakları yaya ve araç trafiğine kapatılmıştı. Gösterilerin sona ermesiyle birçok noktada tedbirler kaldırılmıştı. Saat 21.30 itibariyle Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi çevresinde bulunan yollar ve ara sokaklar da araç ve yaya trafiğine açıldı.

226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bakan Yerlikaya yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde ülkemiz genelinde siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından 78 ilimizde toplam 210 etkinlik düzenlendi.

Miting, yürüyüş, basın açıklaması ve çelenk koyma gibi etkinliklere yaklaşık 241 bin kişi katıldı.İzin verilmeyen alanlarda gösteri yapan, uyarıları dinlemeyen ve polisimize saldıran İstanbul’da 217 Tunceli’de 4 Kahramanmaraş’ta 3 ve Aydın’da 2 olmak üzere toplam 226 şahıs gözaltına alındı. Olaylarda 28 güvenlik görevlimiz hafif şekilde yaralandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün huzur ve güven içinde geçmesini sağlayan Bakan Yardımcılarımıza, Jandarma Genel Komutanlığımıza, Emniyet Genel Müdürlüğümüze, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, Valilerimize, İl Emniyet Müdürlerimize, il Jandarma Komutanlarımıza, Kaymakamlarımıza, İlçe Emniyet Müdürlerimize, İlçe Jandarma Komutanlarımıza ve kahraman güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum

BAZI NOKTALARDAKİ KISITLAMALAR KALDIRILDI

İstanbul Valiliği tarafından güvenlik önlemleri kapsamında ulaşıma kapatılan bazı noktalardaki kısıtlamaların saat 16.00 itibarıyla kaldırıldığı açıklandı. 

NORMALE DÖNEN SEFERLER İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı
İSTANBUL'DA 210 GÖZALTI

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’e yürümeye çalışan 210 kişi gözaltına alındı. Eylemcilerin saldırıları sırasında 28 polisin yaralandığı öğrenildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde polise saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya paylaşımında, "İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı. Öte yandan eylemcilerin taşlı ve sopalı saldırılarında 28 polisin de yaralandığı öğrenildi.



EYLEMCİLER POLİSE DAMACANA İLE VURDU

Saraçhane'de polis ekipleriyle grup üyeleri arasında yaşanan arbede sırasında bir kişinin polise damacana ile vurduğu görüldü. Polisin yaptığı müdahalenin ardından grup Aksaray Meydanı’na doğru dağıtıldı. (Rojda ALTINTAŞ – Ahmet YEŞİLMEN – Uğur ŞAHİN - Özcan KILIÇ - Feridun AÇIKGÖZ/DHA)

SARAÇHANE'DE EYLEMCİLER KALDIRIM TAŞLARINI SÖKTÜ

Yasağa rağmen Saraçhane'de toplanan kalabalık grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmadı. Bu sırada gruptakilerden bazıları, polise atmak için kaldırım taşlarını sökerek parçaladı. Eylemcilerden bazılarının ise etraftan taş topladığı görüldü.

Haberin Devamı
BAKAN YERLİKAYA'DAN POLİSLERE TEŞEKKÜR MESAJI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından açıklama yaparak İstanbul'da görev alan polislere teşekkür etti.

Bakan Yerlikaya açıklamasında, '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kanunsuz gösteri ve yürüyüşene karşı büyük bir ferasetle, sağ duyuyla karşı koyan; toplumsal olayların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda, dünyadaki tüm polis teşkilatlarına örnek olan İstanbul’daki kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Sizlerle iftihar ediyorum. Milletimizin destek ve duası sizlerle.' dedi.

ÇOK SAYIDA POLİS YARALANDI

Güvenlik önlemlerine destek için gelen alt geçitten Bozdoğan Kemeri'ne yürüyen Çevik Kuvvet ekiplerine alt geçidin korkuluklarında bekleyen grup tarafından kaldırım taşı atıldı. Olayda, çok sayıda polis yaralandı. Yaralı polisler için olay yerine ambulanslar geldi.

TÜRK-İŞ KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL, TAKSİM MEYDANI'NA ÇELENK BIRAKTI

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Taksim Meydanı’na da çelenk bırakan sendika üyeleri daha sonra basın açıklaması yaptı.

TÜRK-İŞ adına basın açıklaması yapan TOLEYİS Sendikası Genel Başkanı Cemail Bakındı, “Dünyanın en kapitalist ülkesinde vergiler çok kazanandan çok, az kazanandan azdır. Bugün Türkiye’de birçok ekonomik sıkıntımız var. Siyaset yapmanın hiçbir manası yok. Herkes aklını ortaya koysun, siyasetçiler kucaklaşsın, Türkiye’nin sorunlarını çözsün” dedi. (Tuçe GÖLCÜ-Özkan ÖZGER/DHA)

Haberin Devamı
DİSK VE KESK: FAALİYET SONLANDIRILDI

DİSK ve KESK komitesi, yaşanan arbedenin ardından öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, "Faaliyet tertip komitesinin kararıyla sonlandırılmıştır" mesajı verdi. Bu açıklamanın ardındansa kortejde yer alan DİSK ve KESK üyelerinin alandan çıktığı görüldü.

ERDOĞAN'DAN 1 MAYIS MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, 'Ülkemizle birlikte tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Helal rızık peşinde koşan tüm işçi ve emekçi kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum.' dedi.

 

 

MECİDİYEKÖY'DEN OKMEYDANI'NA YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Yasağa rağmen Taksim'e çıkmak için Mecidiyeköy'den Okmeydanı'na yürümek isteyen meslek örgütleri ve sendika üyelerinden oluşan 6 grup ellerindeki bayrak ve flamalarla slogan atarak polisin güvenlik önlemi aldığı noktaya geldi.

Polis ekipleri geçişe izin vermezken, grup üyeleri slogan atmaya devam etti. Polis ekiplerinin geçişine izin vermediği yaklaşık 20 kişi gözaltına aldı. (Oğuzhan CİN/DHA)

Haberin Devamı
SARAÇHANE'DE MÜDAHALE

Saraçhane Meydanı'nda toplanan sendilka ve meslek örgütü üyesi gruplar meydandan Bozdoğan Kemeri'ne yürüyüşe geçti.

Bozdoğan Kemeri'nde güvenlik önlemi alan ve yolu bariyerlerle kapatan polis ekipleriyle sendika ve meslek örgütleri arasında gerginlik yaşandı.

Polis ekipleri, ellerindeki bayraklarla slogan atarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba müdahale etti. Polis ekipleriyle grup üyeleri arasında arbede yaşandı.

>>> SARAÇHANE'DEKİ GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

'MÜCADELEMİZE KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ'

TEÇ-SEN, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Basın açıklaması yapan TEÇ-SEN Marmara Bölge Sözcüsü Yakup Deribaş, “Emekçinin ayrıştırılmadığı, alın terinin kutsal sayıldığı, kadının toplumda ve çalışma hayatında eşit hale geldiği, görevli ve gerçek toplu sözleşmeli kamu çalışanlarının olduğu 1 Mayıs için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu. (Emine DERYA- Özenç KILIÇ /DHA)

MEMUR-SEN TAKSİM MEYDANI'NA ÇELENK BIRAKTI

Memur-Sen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Cesur Öztürk, “Türkiye’nin ve dünyanın tüm emekçilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma bayramını kutluyoruz. Kapitalizme karşı yaşasın emek mücadelemiz” dedi.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
TAKSİM MEYDANI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Taksim Meydanı ve çevresinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi güvenlik önlemleri alınarak demir bariyerlerle kapatılmıştı. Getirilen kısıtlamalardan sonra boş kalan Taksim Meydanı havadan görüntülendi.

İSTANBUL TRAFİĞİNDE SON DURUM

İBB'nin Trafik Yoğunluk Haritası'na göre İstanbul'da son durum saat 11.30 itibarıyla yüzde 27 olarak ölçüldü. Siyah renk ile boyanan alanlar kapalı olan yolları gösteriyor.

ÖZEL VE İMAMOĞLU SARAÇHANE'DE


CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sendikalarla beraber saat 10.00'da Saraçhane'ye geldi. Özgür Özel'in ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun beraberindeki sendikalarla birlikte Saraçhane'den polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri'ne doğru yürümesi bekleniyordu ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrıldı.

Yürüyüş öncesinde Saraçhane'de açıklama yapan Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yaptığı görüşmeleri hatırlattı ve Taksim'e izin verilmediğini belirtti.

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

BOZDOĞAN KEMERİ'NDE POLİS ÖNLEMİ

Bozdoğan Kemeri'nde polis adeta yığınak yaptı. TOMA ve bariyerlerle yol kesilirken çevredeki keskin nişancılar dikkat çekti. Yüzlerce polis kemer çevresinde bekliyor. (Altan ÇİMEN - Mehmet ALA - Özgür EREN/DHA)

ŞİŞLİ'DE DE GÖZALTILAR VAR

Taksim’e çıkmaya çalışan yaklaşık 10 kişilik SODAP ve Gençlik Meclisleri üyesi grup Şişli'de polis ekipleri tarafından durduruldu. Sloganlar atan grup üyeleri gözaltına alndı.

BEŞİKTAŞ'TAKİ GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Pankart açıp slogan atarak yürüyen grup, gözaltına alındı. (Rojda ALTINTAŞ/DHA)

OKMEYDANI'NDA POLİS MÜDAHALESİ

Okmeydanı'nda sloganlar atarak yürüyen gruba polis müdahale etti. Gözaltılar var. (Oğuzhan CİN/DHA)

HAK-İŞ'TEN KAZANCI YOKUŞU'NDAN ANMA PROGRAMI

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'nda anma programı gerçekleştirdi.

Anıtın bulunduğu alana karanfil bırakan Arslan, “HAK-İŞ olarak her yıl bu meydanda, bu yokuşta, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz kardeşlerimizi anmak, onlara yapılanların hesabının sorulmasını bir kez daha hatırlatmak üzere buraya geliyoruz. Katillerin bulunması, yargı önünde hesap vermesi sağlanana kadar bu ısrarımızı devam ettireceğiz” dedi. (Tuçe GÖLCÜ-Özkan ÖZGER/DHA)

>>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

TURİSTLER YÜRÜYEREK ALANDAN AYRILDI

Cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Farklı ülkelerden İstanbul’a gelen ve Taksim çevresinde otellerde kalan turistler de havalimanına gidecek transfer bulamayınca valizleriyle alandan ayrıldı.

ARAÇLAR DA KALDIRILDI

Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi. Sabah saatlerinde işe gitmek isteyen vatandaşlar araç bulamayınca yürüdü. (Gül KABA DEMİR-Erdi DEMİR/DHA)

TAKSİM MEYDANI'NA YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Pankart açıp yürüyen grup gözaltına alındı.


SARAÇHANE MEYDANI'NDA TOPLANMALAR BAŞLADI

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı.

Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi.(Altan ÇİMEN - Mehmet ALA / DHA)

 

TAKSİM'E ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI

İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla alınan önlemler kapsamında; sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı.


Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi. (Ozan URAL - Emre KURT - Soner HASIRCIOĞLU/DHA)

'TERÖR ÖRGÜTLERİNE İSTİSMAR ZEMİNİ SUNULMAMALIDIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün katıldığı programda yaptığı açıklamada, 'Taksim meydanının mitinge uygun olmadığı herkesin malumu iken bu türdeki dayatmaları doğru bulmuyorum. İstanbul'da yapılacak kutlamalar için 40 ayrı güzergah belirlenmiştir. Müsaade edilenler dışında bir alanda yürüyüş ve miting düzenlemek iyi niyetli değildir. Terör örgütlerine istismar zemini sunulmamalıdır.' demişti.

 

'TAKSİM MEYDANI ART NİYETLİ MARJİNAL GRUPLARA AÇIK DEĞİL'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Taksim Meydanı'nın, tüm sendika ve konfederasyonların yöneticilerine açık olduğunu belirterek, "Orada belirli bir program doğrultusunda çelenk koyarak, saygı duruşunda bulunarak, günün anlamı ve önemini belirterek, tüm sendika başkanlarımız burada bulunabilirler. Ama kitlesel eylemlere açık değil, art niyetli marjinal gruplara açık değil. Yani bunu özellikle altını çizmek istiyorum; bazen de eleştiriler geliyor ama biz sendikalarımızın bu önemli gününü orada kutlamalarını zaten sağlıyoruz. Ama siz de farkındasınız bu süreçte marjinal ve art niyeti gruplara da asla izin vermememiz lazım" dedi. (Kadircan GÜLER/ ANKARA, DHA)

'1 MAYIS İÇİN HERHANGİ BİR MÜRACAAT OLMADI'

Dün Taksim'de incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, “Tek isteğimiz vatandaşlarımızın burnu kanamadan bu süreçte 1 Mayıs’ın anlamına uygun bir şekilde kutlanması. İstanbul’da 40 tane toplantı ve yürüyüş yapılabilecek yasal meydanımız var. Şimdiye kadar bunlarla ilgili herhangi bir müracaat olmadı. İstanbul’da bu saat itibariyle yasal olarak etkinlik yapmak için herhangi bir kuruluşun bir müracaatı olmadı. Vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntı yaşamaması için güvenlik tedbirlerini en üst seviyede tutarak arkadaşlarımızla birlikte alana bakıyoruz” şeklinde konuşmuştu.

ULAŞIMDA KISITLAMALAR VAR

İstanbul Valiliği 1 Mayıs'ta toplu ulaşıma kısıtlama getirildiğini açıkladı. Kapatılacak yollarda kısıtlama 04.00'te, deniz ve raylı sistem ulaşımındaki kısıtlamalar kısıtlamalar 05.30'ta başladı.

İstanbul Valiliği'nden konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün “Bayram” havasında kutlanabilmesi, şehrimizin huzur, güvenlik ve esenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek davranışların önlenebilmesi amacıyla Valiliğimizce gerekli önlemler alınmıştır.

Bu kapsamda; Karayolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları saat 04.00’te, Deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları saat 05.30 itibariyle başlatılacaktır. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyurulur.

>>> İŞTE KISITLAMALARIN OLDUĞU GÜZERGAHLAR - TIKLAYINIZ