Dünya Rusya'yı karıştıran haber! Şoygu'nun yardımcısı gözaltında, ultra-lüks hayatında yok yok

Rusya'yı karıştıran haber! Şoygu'nun yardımcısı gözaltında, ultra-lüks hayatında yok yok

24.04.2024 - 13:06 | Son Güncellenme:

Ukrayna işgalinin yirmi yedinci ayı bugün dolarken, Moskova'da savaşın başından bu yana en üst düzey gözaltı aniden gerçekleşti. Şoygu'nun yardımcısı, Kremlin sözcüsü Peskov'un parti arkadaşı Timur İvanov'un göz kamaştırıcı lüks hayatında yok yok: Albümden Cote d’Azur'daki yaz tatilleri, kiralık yatlar, helikopterler, İstanbul'da doğum günü ve elbette lüks arabalar ve mücevherler çıktı.

Rus medyası, Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov'un rüşvet alma şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi. İvanov'un gözaltına alınması, Rusya'da nadir görülen bir hareket olarak kaydediliyor.

Haberin Devamı

22 KELİMELİK KISA AÇIKLAMAYLA DUYURDULAR 

Rusya Soruşturma Komitesi'nin 22 kelimelik kısa açıklamasına göre Savunma Bakan Yardımcısı İvanov dün gözaltına alındı. Ancak kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi, yalnızca 'büyük miktarda rüşvet aldığından' şüphelenildiği açıklandı. Bu suç Rusya'da 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

TASS haber ajansı, İvanov'un en az bir milyon ruble rüşvet aldığından şüphelenildiğini bildirdi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, İvanov'un tutuklanmasına ilişkin raporun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sunulduğunu söyledi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun bilgilendirildiği de ayrıca gelen bilgiler arasında.

Şoygu'nun 12 yardımcısından biri olan 48 yaşındaki İvanov, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra hem ABD hem de AB tarafından yaptırım uygulanan isimler arasında yer almıştı. 2010 yılında Savunma Bakanlığı'na katılmadan önce akaryakıt ve enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerde ve Moskova bölgesel yönetiminde çalıştı. 2016 yılında Bakan Yardımcısı oldu.

Haberin Devamı
1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

'EN ZENGİNLER' LİSTESİNDEYDİ

Rus askeri blog yazarları uzun zamandır üst düzey generalleri yolsuzluk ve beceriksizlikle suçluyor. İddialar, Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalin ilk günlerinde gösterdiği başarının ardından ülkenin bazı bölgelerinden alelacele çekilmesiyle arttı.

Rus elitleri içinde, 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin en kötü şekilde bozulmasına sebep olan savaşla ilgili farklı görüşler bulunuyor. Gözaltında olduğu gerekçesiyle kendisine ulaşılamayan İvanov, uzun zamandır Sovyet sonrası Rus elitinin bazı kesimlerini karakterize eden lüks gayrimenkuller ve gösterişli partiler gibi zenginliklerle ilişkilendiriliyor.

Forbes dergisi onu Rusya'nın güvenlik yapılarındaki en zengin adamlardan biri olarak listeledi. Rus haber kaynaklarına göre, İvanov Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından bu yana bu tür suçlamalarla karşı karşıya kalan en üst düzey Rus yetkili.

Rusyayı karıştıran haber Şoygunun yardımcısı gözaltında, ultra-lüks hayatında yok yok

LÜKS VİLLALAR, ROLLS-ROYCE VE MÜCEVHERLER...

Haberin Devamı

2022 yılında, merhum Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin başkanlığını yaptığı Rusya Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, 'Savaş ve Şölen: Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov'un göz kamaştırıcı yaşamı' başlığıyla bir araştırma yayınladı. 

Araştırmada kendisi ve ailesinin müsrif bir yaşam tarzı ifşa edildi. İvanov ve ailesinin hayatını didik didik eden araştırma, bakan yardımcısıyla eski bir televizyon sunucusu olan eşi Svetlana İvanova'nın her yıl Ağustos ayını Fransa'nın ünlü tatil merkezi Cote d’Azur'da geçirdiğini ortaya koydu. Çift yaz tatillerini aylık kirası 100 bin eurodan fazla olan lüks villada geçiriyordu. Dahası, kiraladıkları 37 metrelik yata ise 90 bin euro ödedi.

Timur ve Svetlana'nın lüs yaşamlarını hiçbir zaman gerçekten saklamadıklarını vurgulayan araştırma, bir memur olan Savunma Bakan Yardımcısı ile çalışmayan eşinin sınırsız hayatında lüks villalar ve yatların yanı sıra helikopterler, Rolls-Royce'lar, mücevherler ve aralıksız verilen partileri belgeledi.

Haberin Devamı

Bir önceki soyadı Maniovich olan Svetlana'nın 8 bin e-postalık mail arşivini ele geçiren araştırma, ödenen faturalar, makbuzlar ve binlerce fotoğrafı inceleyip Rusya'da hiçbir üst düzey yetkilinin hayatına dair bu kadar ayrıntının ortaya çıkmadığını yazdı. Araştırma, Svetlana İvanova'nın 2018 yılındaki doğum gününü İstanbul'da kutladığını, 178 bin euroya mal olan lüks kutlama için 50 misafirin getirildiğini de belgeledi.

Rusyayı karıştıran haber Şoygunun yardımcısı gözaltında, ultra-lüks hayatında yok yok

PESKOV'LA ARKADAŞLIĞI İLE BİLİNİYOR

Nisan 2023'te Ukrayna gazetesi Pravda ise, Timur İvanov'un eşi Svetlana'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Fransız Alpleri'ndeki Courchevel kayak merkezinde eğlenirken filme aldı. İvanov çifti yanı sıra, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov ile arkadaşlığıyla da tanınıyor. 

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın Soruşturma Başkanı Maria Pevchikh sosyal medya hesabında, "Bugün güzel bir gün" diye yazdı. Çoğu yüksek profilli muhalefet figürü gibi Pevchikh de Kremlin'in baskısıyla sürgüne zorlandı. Rusya'da kalan muhaliflerin çoğu parmaklıklar ardında. Putin yönetimindeki yolsuzluğu ifşa ederek kitleleri harekete geçiren Navalny, Şubat ortasında hapishanede öldü.