Dünya Prostat kanseriyle ilgili yeni araştırma: İlerleme hızı yüzde 47 düştü

Prostat kanseriyle ilgili yeni araştırma: İlerleme hızı yüzde 47 düştü

03.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Araştırmalar, meyve ve sebzeyle beslenen erkeklerde prostat kanserinin ilerleme hızının et tüketen erkeklere oranla yüzde 47 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Prostat kanseriyle ilgili yeni araştırma: İlerleme hızı yüzde 47 düştü

ABD’de yapılan yeni bir araştırma prostat kanseriyle ilgili yeni umutları artırdı. Araştırmada, ABD’de 1999-2018 arasında lokalize prostat kanseri teşhisi konan, yayılmayan 2000’den fazla erkeğe diyetleri ve yaşam tarzları hakkında sorular soruldu ve ortalama 6,5 yıl boyunca takip edildi.

Haberin Devamı

Meyve, sebze, kuruyemiş ve tam tahıllar açısından zengin bir beslenmenin prostat kanserinin yayılmasını yarı yarıya azaltabileceği ortaya kondu. Araştırmada, bitki bazlı gıdaları “en çok” tüketen erkeklerde kanserin büyüdüğünü, kemiklere yayıldığını veya sonunda ölüme neden olduğunu görme olasılığı “en az” yiyenlere göre daha az çıktı.

YAVAŞLATTI

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, prostat kanserinin nüksetmesi de dahil olmak üzere ilerlemesinin, ikincil tedavide en yüksek sebze bazlı diyet düzeylerini tüketenlerde yüzde 47 daha düşük olduğunu buldu. JAMA dergisinde yer alan araştırmada “Bu bulgular, öncelikle sebze bazlı bir diyet tüketmenin, prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserine özgü sağlık sonuçlarının daha iyi olmasıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.