Dünya 'İntikam havarisi' Putin'in planı!

'İntikam havarisi' Putin'in planı!

21.07.2023 - 10:30 | Son Güncellenme:

Ukraynalılar ABD'nin sevk ettiği misket bombalarını cephe hattında Rus işgalcilere karşı kullanmaya başladı, CIA ise Rusya lideri Putin'in Wagner'in patronu Prigojin'e ne yapacağına dair ipuçları verdi.

İntikam havarisi Putinin planı

Rus tanklarının Ukrayna sınırını geçmesinin üzerinden yaklaşık 17 ay geçti, Kırım Yarımadası ile Rusya ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün ikinci kez vurulmasıyla Karadeniz kıyısındaki şehirler füze yağmuru altında.

Haberin Devamı

Rus ordusu, halihazırdaki en önemli Ukrayna limanının bulunduğu Odesa'yı gece saatlerinde yine füzelerle hedef aldı. Bir tarım firmasına isabet eden füzelerin yol açtığı hasarın fotoğrafları Ukrayna ordusu tarafından yayımlandı. Kiev yönetimine göre, Moskova üç gün arka arkaya Odesa Limanı'nı hedef aldıktan sonra şimdi de tarım işletmelerini vuruyor.

İntikam havarisi Putinin planı

Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilen Rusya, Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin hedef alınacağını belirtiyor. Moskova'ya göre, sivil gemiler de dahil Karadeniz'deki tüm araçlar muhtemel 'askeri kargo' taşıyıcısı olarak sınıflandırıldı. Karadeniz'deki izolasyonun başladığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, hayata geçirilen tatbikatta bir geminin füzeyle vurulduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

MİSKET BOMBALARI ÇOKTAN ATEŞLENDİ

İlkbahar sonunda başlattığı karşı taarruzda güney ve doğu cephesindeki Rus savunma hatlarını aşmayı deneyen Ukrayna ise, ABD'nin gönderdiği yeni silahını kullanmaya başladı. Washington, Ukrayna’nın Rus güçlerine karşı Washington’ın yolladığı misket bombalarını kullandığını doğruladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ilk aldıkları bilginin misket bombalarının Rus savunma hatlarına ve operasyonlarına karşı 'etkin bir şekilde' kullanıldığı yönünde olduğunu belirtti.

Misket bombaları, etrafa saçılan küçük bombacıklardan oluşuyor ve sivillere yönelik oluşturduğu tehdit nedeniyle 100’den fazla ülke tarafından yasaklandı.

İntikam havarisi Putinin planı

ABD, bu bombaları Ukrayna’nın cephane tedarikini geliştirmek için temin etmeyi kabul etti. Kiev yönetimi ise, bombaların sadece Rus askeri pozisyonlarını dağıtmak için kullanılacağı sözünü verdi.

John Kirby "Uygun bir şekilde kullanıyorlar. Etkin bir şekilde kullanıyorlar ve Rus savunma formasyonları ve savunma manevralarına karşı bir etkisi oldu" dedi.

ABD, Ukrayna’nın birçok kişinin umduğundan daha yavaş ve daha maliyetli gerçekleşen, yaz mevsimine doğru giriştiği karşı saldırılarda cephanesinin bittiği yönündeki uyarılarının ardından misket bombalarını göndermeye karar verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, misket bombalarının gönderilmesini 'çok zor bir karar' diye tanımlarken, müttefik ülkelerden İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve İspanya kullanımına karşı çıkmıştı.

Haberin Devamı

Misket bombaları, siperlerde ve güçlendirilmiş mevzilerdeki birliklere karşı etkin bir silah, çünkü büyük alanları bombalardan temizlenene dek tehlikeli kılıyor.

Rusya, Ukrayna işgalini başlatmasından bu yana, sivil alanlar da dahil misket bombalarını kullandı.

İntikam havarisi Putinin planı

'PUTİN BEKLEYEBİLİR'

CIA Başkanı William Burns ise, Rusya lideri Vladimir Putin’in paralı asker şirketi Wagner’in patronu Yevgeni Progojin ile ilgili ne yapacağını düşünürken, zaman kazanmaya çalıştığını söyledi.

Ukrayna'daki cephe hattında binlerce üyesiyle savaşan Wagner Grubu, Haziran ayı sonunda giriştiği askeri ayaklanmada Rusya'nın güneyindeki Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova yakınlarına kadar ilerledi.

William Burns, bu isyanın Putin’in inşa ettiği iktidar sistemindeki önemli zayıflıkları sergilediğini belirtti. Aspen Güvenlik Forumu’nda konuşan CIA Başkanı, Rus liderin hala Prigojin’den intikam almak isteyebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

CIA Başkanı "Şu anda gördüğümüz çok karmaşık bir dans" dedi. Burns ayrıca Putin’in Progojin ile ilgili ne yapacağını düşünürken, zaman kazanmaya çalıştığını ekledi.

İntikam havarisi Putinin planı

CIA Başkanı, Putin’in intikam almak için bekleyebileceğini de söyledi ve şöyle evam etti:

"Putin genel olarak intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünen biri. Benim deneyimime göre Putin tam bir intikam havarisi ve Prigojin daha fazla cezadan kurtulabilirse şaşırırım."

ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz günlerde Wagner’in patronunun zehirlenme riski olduğunu söylemiş ve "Onun yerinde olsam ne yediğime dikkat eder, gözüm menümde olurdu" demişti.

Burns de benzer ifadeler kullandı ve "Prigojin’in yerinde olsaydım, yemeklerimi önceden tadan kişiyi kovmazdım" ifadesini kullandı.

CIA Başkanı ayrıca, Wagner isyanının önceden bildiği belirtilen Rus General Sergey Surovikin’in de 'hareket özgürlüğü' olmadığını kaydetti. General Armageddon lakaplı Surovikin, Wagner ayaklanmasından bu yana hiç görünmedi ve nerede olduğu bilinmiyor. Kayıp general, Ukrayna'daki işgali fiilen idare eden isimdi.