Dünya Gazze suçlularının varlıkları dondurulacak

Gazze suçlularının varlıkları dondurulacak

06.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT), Gambiya’nın başkenti Banjul’daki zirvesinde, Türkiye’nin önerisi üzerine “Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kişilerin varlıklarının dondurulması” yönünde tedbir kararı alındı. Zirveye, Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılırken, sonuç bildirisi de dün yayınlandı.

Gazze suçlularının varlıkları dondurulacak

AYDIN HASAN/ANKARA- Yayınlanan bildiride, İsrail’in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine dönük diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması çağrısında bulunuldu. İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınması dahil, hukuki tedbirler uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi de karara bağlandı.

Haberin Devamı

Gazze suçlularının varlıkları dondurulacak

İsrail’le iş birliği yapan ülkelerin soykırıma varan suçlara ortaklık ettiği vurgulanırken, Filistinlilere koruma sağlanması kararı alındı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye’nin önerileri sonucu kararlara eklenen bazı önlemler şöyle:

*Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kişilerin varlıklarının dondurulması,

*İsrail’in uluslararası spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi için çaba harcanması,

*İsrail’in uluslararası örgüt ve forumlardan ihracı konusunda çaba harcanması,

*Üye devletlere Uluslararası Adalet Divanı’ndaki soykırım davasına müdahil olma çağrısı yapılması.

Zirvede, 2025’te gerçekleştirilecek İİT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Türkiye’de yapılması da kararlaştırıldı. Zirvede, Kıbrıs meselesi ve Batı Trakya Türk azınlığın durumuna ilişkin konularda İslam dünyasının dayanışmasını teyid eden kararlar da alındı. Ayrıca sonuç bildirisinde, PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin ortak tehdit olduğu karara bağlandı.

Haberin Devamı

Paçacı özel temsilci

Öte yandan 23 Mart 2022’te İslamabad’daki İİT Dışişleri Bakanları Konseyi’nde İslamofobi ile mücadele için Genel Sekreter’in bir özel temsilci ataması istenmişti. AGİT, Avrupa Konseyi ve benzeri uluslararası örgütlerin dini hoşgörüsüzlükle mücadele için temsilcileri varken, İİT’in böyle bir özel temsilcisi olmaması, eksiklik olarak görülüyordu.

Yeni oluşturulan bu göreve ilk olarak Büyükelçi Mehmet Paçacı atandı. Özel temsilcinin, Batı Avrupa ülkelerinde artan İslam karşıtı eylemler karşısında, İslam dünyasının görüş ve duruşunu karar alıcılara, kanaat önderlerine ve uluslararası kamuoyuna aktarması öngörülüyor. Özel temsilci ayrıca, artan İslamofobinin temel nedenleri hakkında raporlar hazırlayarak, yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine getirecek. 

Dünyanın dörtte birini temsil ediyor

Gambiya’nın başkenti Banjul’daki 15. zirve “sürdürülebilir kalkınma için diyalog yoluyla birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi” temasıyla düzenlense de, en sıcak gündemi Filistin sorunu ve İsrail’in saldırıları oluşturdu. İİT çatısı altındaki nüfus 2 milyar dolayında, yani dünya nüfusunun yaklaşık 4’te birini temsil ediyor. BM daimi üyesi İİT, 57 üyesi ile BM’den sonra en büyük uluslararası örgüt.

Yazarlar