Dünya DNA havadan bile tespit edilebilecek

DNA havadan bile tespit edilebilecek

17.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsan DNA’sının, ayak izinden, havadan, nefes alınan odadan, yüzülen denizden bile tespit edilebildiği keşfedildi. Bu keşif, DNA’ya her yolla ulaşılabildiğini gösterdi.

DNA havadan bile tespit edilebilecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’deki Florida Üniversitesi’nde vahşi hayvan genetiği üzerinde çalışmalarını yürüten Prof. David Duffy bu süreçte oldukça ilginç bir veri elde etti. Deniz kaplumbağalarının arkalarında bıraktığı DNA’yı toplayan Duffy, alınan örnekler arasında insan DNA’sı olduğunu tespit etti. Duffy ve ekibinin “Nature Ecology & Evolution” adlı bilimsel dergide yayımladığı araştırma, bugüne kadar hiç bilinmeyen bu yerlerden insan DNA’sının ayrıntılı genetik verilerini toplayıp analiz edebileceği ortaya kondu.

Haberin Devamı

CNN’in haberine göre, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını incelemek için kumda bulunan çevresel DNA’yı kullanan araştırmacılar, elde ettikleri DNA bulgularının çok yüksek kalitede olduğunu ve yakın bölgelerde yaşayan popülasyonun genetik atalarını da belirleyebildiklerini duyurdu. Gönüllü insanlarla da çalıştıkları belirtilen araştırmada, insan DNA’sıyla da eşleştirme yapabildikleri belirtildi. Bu kapsamda 6 kişinin çalıştığı 280 metrekarelik bir hayvan kliniğinden hava örnekleri alınarak, hem personel hem de hayvanlara ait DNA’ları tespit etmeleri önemli bir buluş olarak nitelendirildi. Araştırma ekibinden Prof. David Duffy, çalışma ile ilgili şunları dedi:

Her yolla ulaşılabilir

“Bütün bu çok kişisel, atalara ait ve sağlıkla ilgili veriler çevrede ücretsiz olarak bulunuyor ve şu an havada dolaşıyor” dedi. Yayınlanan araştırmada, “Tükürüğümüz, derimiz, terimiz ve kanımız yoluyla çevreye sızan insan DNA’sı, kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı olmak, arkeolojik öneme sahip alanların yerini tespit etmek ve atık suda bulunan DNA sayesinde sağlık da izlenebilir.”

Haberin Devamı

Tehlike de yaratıyor

İnsan DNA’sını neredeyse her yoldan elde edilmesi biyolojik silahtan tutun da mahremiyet ihlalleri, konum izleme, kişisel veri toplama, bireylerin ya da grupların genetik gözetimi gibi kötü niyetli ve etik dışı uygulamaları da beraberinde getirebileceği belirtiliyor.