Dünya Arjantin, İran İçişleri Bakanı için Interpol'den kırmızı bülten çıkardı

Arjantin, İran İçişleri Bakanı için Interpol'den kırmızı bülten çıkardı

24.04.2024 - 12:41 | Son Güncellenme:

Arjantin'de bir mahkeme Bakan Vahidi'nin 1994 yılında Buenos Aires'te bir Yahudi cemaati merkezine düzenlenen saldırıların sorumlularından biri olduğuna hükmetti.

Arjantin, İran İçişleri Bakanı için Interpolden kırmızı bülten çıkardı

Arjantin, Interpol'den İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'yi 1994 yılında Buenos Aires'teki bir Yahudi cemaati merkezinin bombalanması ve 85 kişinin ölümü ile ilgili olarak tutuklanmasını talep etti. Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Vahidi'nin şu anda Pakistan ve Sri Lanka'yı ziyaret eden Tahran heyetinde yer aldığı ve Interpol'ün Arjantin'in talebi üzerine Vahidi'nin tutuklanması için kırmızı bülten çıkardığı belirtildi.

Haberin Devamı

Arjantin'in ayrıca bu iki hükümetten Vahidi'yi tutuklamasını istediği belirtildi. 12 Nisan'da Arjantin'deki bir mahkeme, 1994'te Buenos Aires'teki AMIA Yahudi cemaati merkezine düzenlenen saldırı ve ondan iki yıl önce de İsrail büyükelçiliğine düzenlenen ve 29 kişinin ölümüne yol açan bombalama olayıyla ilgili olarak İran'ı suçladı.

1994'teki saldırıyı hiçkimse üslenmedi veya çözülmedi, ancak Arjantin ve İsrail uzun süredir İran destekli Hizbullah grubunun bu saldırıyı İran'ın isteği üzerine gerçekleştirdiğinden şüpheleniyordu.

Savcılar üst düzey İranlı yetkilileri saldırının emrini vermekle suçlarken, Tahran olayda herhangi bir rolü olmadığını savundu.

Mahkeme ayrıca Hizbullah'ı da suçladı ve Arjantin tarihinde en fazla can kaybının yaşandığı saldırıyı "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Arjantin daha önce de İran Devrim Muhafızları'nın eski kıdemli üyelerinden biri olan Vahidi'nin AMIA bombalamasının kilit planlayıcılarından biri olduğunu belirtmiş ve iadesini istemişti.

Onlarca yıllık soruşturma

Arjantinli yargıçlar bu ay verdikleri kararda, saldırılarla Arjantin'in o zamanki cumhurbaşkanı Carlos Menem (1989-1999) döneminde İran'a yönelik dış politika tutumuyla örtüştüğünü tespit etti.

Mahkemenin açıklamasında saldırıların "kökeni, esas olarak hükümetin, 1991 sonları ile 1992 ortaları arasında ülkemizin dış politikasında meydana gelen bir değişikliğin motivasyonuyla, İran'la imzalanan nükleer ekipman ve teknoloji tedarikine ilişkin üç sözleşmeyi iptal etme yönündeki tek taraflı kararından kaynaklanmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Yargıçlar suçu İran'ın o zamanki cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin yanı sıra diğer İranlı yetkililer ve Hizbullah üyelerine yükledi.

2006 yılında Arjantin mahkemeleri, Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde savunma bakanı olarak görev yapan Rafsancani ve Vahidi'nin de aralarında bulunduğu sekiz İranlının iadesini talep etmişti.