Dünya ‘Anlaşma yakın’

‘Anlaşma yakın’

05.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes için yeniden başlayan görüşmelerde kritik saatler yaşanırken, anlaşmanın yakın olduğu ifade ediliyor. Anlaşmazlık yaşanan bazı noktalarda uzlaşı sağlandığı öne sürülüyor.

‘Anlaşma yakın’

Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar devam ederken, heyetler arasında anlaşmanın yakın olduğuna dair haberler dikkat çekiyor. Nitekim bölgeden gelen haberler, bir ateşkes anlaşmasına dair açıklamanın yakın zamanda yapılabileceğine dair sinyaller içeriyor.

Haberin Devamı

Hamas heyetinin dün yeniden müzakerelerin merkezi konumunda olan Mısır’ın başkenti Kahire’ye gittiği ve müzakerelerin yeniden başladığı öğrenildi. İsmi açıklanmayan Hamas yetkilisi, heyetin rehine takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinde İsrail’in sunduğu teklife yazılı bir yanıt vereceğini söyledi. Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan ise, ateşkes müzakerelerinin sürdüğünü belirterek, “İlerleme sağladığımız açık. Bazı iyi noktalar var. Ama asıl meseleyi, yani tam ateşkes ve Gazze’den tamamen çekilmeyi konuşuyoruz. Bugün bazı iyi ve olumlu yanıtlar bulmayı umuyoruz” dedi.

Hamas ‘söz aldı’

Suudi Al-Sharq kanalı ise Hamas’ın çok yakında ateşkes ve rehine anlaşmasını kabul ettiğini duyuracağını aktardı. Haberde, Mısır ve Katar ile İsrail-Hamas heyetleri arasında anlaşma kapsamında serbest bırakılacak mahkumlara yönelik yoğun görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Hamas’ın anlaşmanın üçüncü aşamasında ABD’den ateşkes, İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasından sonra İsrail’in çatışmayı durduracağına dair söz aldığı iddia edildi. Mısır medyası ise Kahire’de yapılan görüşmelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, anlaşmazlık yaşanan konularda fikir birliğine varıldığını aktardı. The Wall Street Journal da, adı açıklanmayan Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, Hamas’ın İsrail ile uzun vadeli bir ateşkes istediğini yazarken, Tel Aviv’in kalıcı ateşkes yerine bir kısım esirin serbest bırakılması karşılığında 40 günlük geçici ateşkes önerdiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

ABD baskısı var

Öte yandan ABD’nin de bir ateşkese varılması amacıyla hem İsrail yönetimine hem de Hamas’a yönelik baskısı devam ediyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns de Mısır’ın başkenti Kahire’ye geldi. Burns’ün müzakerelerde son duruma ilişkin görüşmelerde bulunacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte Hamas’a Katar üzerinden de baskı var. Washington Post gazetesine konuşan bir Amerikalı yetkili, ülkesinin Katar’a mesaj göndererek, Hamas’ın ateşkesi reddetmesi durumunda, Hamas yöneticilerinin ülkeden sınır dışı edilmesini istediğini belirtti. Ateşkes olmaması durumunda Katar’ın bu isteğe olumlu baktığı iddia ediliyor. Haberde, Katarlı yetkililerin ülkedeki Hamas liderlerinden ikamet için yedek bir plan yapmalarını istediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

ABD’ye bildirdiler

İsrail’in Hamas’a esir takası mutabakatı için bir hafta süre verdiği, anlaşma olmaması halinde Refah’a kara saldırısı başlatacağı iddia edildi. Bununla birlikte Associated Press’e konuşan Amerikalı yetkililer, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısı ile ilgili ABD’ye bilgi verdiğini iddia ettiler. ABD’nin ve Birleşmiş Milletler’in Refah’a operasyon konusundaki olumsuz duruşu ise devam ediyor.

‘Anlaşma yakın’

Filistin Bankası soyuldu!

Gazze’deki silahlı grupların, bölgedeki Filistin Bankası şubelerine girerek toplam 70 milyon doları ele geçirdikleri öne sürülüyor. Fransız Le Monde’da yer alan habere göre, Filistin Bankası konuyla ilgili uluslararası partnerlere bilgi verdi. Geçen ay gerçekleşen olaylarda, Hamas bağlantılı olduğu iddia edilen silahlı grupların patlayıcılar kullanarak banka şubelerindeki kasaları patlattığı ve paralara el koyduğu ifade ediliyor.