Cumartesi Meyveli tariflerle mutfaktayız

Meyveli tariflerle mutfaktayız

01.05.2021 - 03:05 | Son Güncellenme:

Yeniden evlere kapandığımız şu günlerde mutfaklarımız, bize enerji veren, keyifli bir sığınma alanı olmaya devam edecek. Bizi her gün meşgul edecek “Acaba ne pişirsem?” sorusunda meyveli tariflerden ilham alabilirsiniz

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Zeynep Kakınç - Pandemide paket servislere olan rağbet attı ama aynı zamanda yemek yapmakla hiç ilgisi olmayanlar bile mutfaktan çıkmaz oldu. Öyle anlaşılıyor ki, yeniden evlere kapandığımız şu günlerde mutfaklarımız bize enerji veren bir sığınma alanı olmaya devam edecek. Yemek yapan için her günün en zor konusu “Acaba ne pişirsem?” olur. Bu konuda dijital kanallardan yemek tarifleri veren şefler imdada yetişiyor. Özgün sunumlarıyla Arda Türkmen, Hazar Amani, Sahrap Soysal ve Yunus Emre Akkor mutfaklarımızı şenlendirmeye devam edecek. Benim ilgiyle takip ettiğim bir kanal da ünlü şeflerden tariflerin yer aldığı Kısık Ateş. Dünyaca ünlü şef Gordon Ramsey’in YouTube kanalında hem dünya mutfağından tarifler hem de pişirme teknikleri konulu pratik bilgiler yer alıyor. Birbirinden lezzetli tatlılar, kekler, kurabiyeler için ise Stephanie Jaworski’nin Joy of Baking kanalı iyi bir alternatif. Vegan beslenmeyi tercih edenler için, Gretchen’s Vegan Bakery YouTube en başarılılardan biri.

Haberin Devamı

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Şef Doğa Çitçi‘den meyveli tarifler

İlk UNESCO onaylı kentimiz Gaziantep’te Mutfak Sanatları Merkezi’nin başkanlığını yapan Doğa Çitçi de bölgesel tarifleriyle öne çıkan şeflerimizden. Doğa Şef, “İlkbaharda ürün çeşitliliğimiz artar ve Anadolu coğrafyasında benzeri olmayan tekniklerle taze meyveler yemeklerde kullanılır” diyor. Eminim, mayıs ayının gözde iki meyvesi yenidünya ve yeşil erik Doğa Çitçi’nin tarifleriyle sofranıza lezzet katacak.

Şimdiden afiyet olsun.

Yeşil erikli yaprak sarma

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Malzemesi:

1 buçuk su bardağı pilavlık bulgur u 350 gram erik

350 gram çekilmiş kuzu döş yağlı kıyma u 4-5 baş taze dişlenmiş baş sarımsak u 750 gram taze asma yaprak

3 adet orta boy kuru soğan

4-5 diş kuru sarımsak

Haberin Devamı

1 buçuk yemek kaşığı domates salçası

1 buçuk yemek kaşığı biber salçası u 2 yemek kaşığı sadeyağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı kırmızı pul biber

3 adet limon veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi

Hazırlanışı: Yaprakların saplarını kesin ve kaynar suda 3-5 dakika haşlayın. Daha sonra soğuk suya bırakıp bir kevgir yardımıyla süzün. İnce ince doğradığınız kuru soğan ve sarımsakları bir kaba alın. İçerisine kıyma, domates-biber salçası, bulgur, karabiber, kırmızı pul biber, ayrıca limon suyu/sumak ekşisi ve tuzun bir kısmını ilave edip, karıştırın. Yaprakların damar kısmı içe gelecek şekilde bir tatlı kaşığı dolma içinden koyup ince uzun şekilde sıkıştırmadan sarın. Tencerenin dibine yaprakların kesilen saplarını ve kabuğu soyulup halka halka doğranan limon dilimlerini yayın. Sarılan yaprakları tencereye ortası boş kalacak şekilde dairesel dizin. Boş bırakılan kısma baş taze sarımsakları temizleyip sert odunsu kısımlarını alarak yerleştirin. Üzerine dolma taşı/tabak koyduktan sonra, ayrı bir kapta sıcak su ile kalan tuzu karıştırarak dolmaların üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde ilave edin. Dolmalar kaynayınca ocağın altını en kısığa alın, 60 dakika pişirin. Kalan limon suyunu ve temizlenmiş erikleri taşı kaldırıp ortasına ekleyin ve tekrar kapatıp 5-10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pişen sarmaların suyunu süzdükten sonra bir tavada ılıtılan sadeyağı üzerinde gezdirerek 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Meyveli chia puding

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Malzemesi:

1 litre süt

4 tatlı kaşığı bal

 1 paket vanilya

1 su bardağı chia tohumu

1 çorba kaşığı tarçın

Üzeri için çilek, erik, elma, muz

Taze nane

Hazırlanışı: Sütün içine chia tohumu, bal, vanilya ve tarçını iyice karıştırın. Chia tohumlarının birbirine yapışması için karışımı dolapta en az iki saat bekletin. Daha sonra servis kâselerinize alarak üzerini doğradığınız meyvelerle doldurup taze naneyle servis edebilirsiniz.

Yenidünya kebabı

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Malzemesi:

850 gram yenidünya u 900 gr kuzu döş zırh kıyması

1 buçuk çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı çekilmiş toz karabiber

Hazırlanışı: Kıymayı bir kapta tuz ve karabiberle yoğurun. Yenidünyaları sap kısmından aşağı doğru ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Her yenidünyanın arasına bir boğum kıyma gelecek şekilde uygun büyüklükte bir tepsiye dizin. 2-3 yemek kaşığı suyu her yere eşit dağılacak şekilde gezdirin. Tepsiyi önce yağlı kâğıtla kapatıp 180 derecede; 20-25 dakika sonra üzerini açarak 10-15 dakika daha pişirip kızartın.

Haberin Devamı

Meyveli fit kurabiye

Meyveli tariflerle mutfaktayız

Malzemesi:

3 su bardağı yulaf

3 adet muz

1 adet elma

Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

1 çorba kaşığı bal

1 çorba kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı: Yulafı rondodan geçirip toz haline getirin ve bir kâseye alın. Aynı rondoda muzları püre olana kadar çekin. Yulafın üzerine önce tarçın ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın. Sonrasında bal, muz püresi, ceviz ve minik küpler halinde doğradığınız elmaları ekleyip karıştırın. Kaşık yardımıyla yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.