Cumartesi Kahvaltının kruvasan hali

Kahvaltının kruvasan hali

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kadıköy’de önünden kuyruk eksik olmayan Brekkie, hem iyi kruvasanın hem de kruvasanın ana malzemesini oluşturduğu yeni nesil kahvaltının adresi.

Kahvaltının kruvasan hali

İstanbul’da iyi bir kruvasan bulmak yakın zamana dek imkansıza yakındı. Mutfağımızda hamur işlerinin hatırı sayılır bir yeri olsa da kruvasana tabiri caizse “Fransız kalmıştık”. Belki çok da şaşırmaya gerek yoktu, kruvasan hem farklı bir teknikle hem de oldukça zahmetli bir şekilde üretiliyor. Üzerine bir de Türkiye’deki yerleşik kahvaltı alışkanlıklarını düşününce... Ancak bu tablo değişmeye başlıyor. Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nın tam karşısındaki Brekkie de bu değişimin öncülerinden. Önünden kuyruk eksik olmayan dükkan, kruvasanın ana malzemesini oluşturduğu yeni nesil bir kahvaltı anlayışının temsilcisi. Brekkie’nin kurucusu Can Akdaşlı, aileden pastaneciliğe aşina, aynı zamanda iflah olmaz bir frankofon. Bundan birkaç yıl önce doğan pancake çılgınlığının da arkasındaki isim. İlk tecrübesini yine Kadıköy’de açtığı Munchies’de edindikten sonra kruvasan aşkı depreşmiş. Pastacılık uzmanı eşi Cansu Tahmaz Akdaşlı’nın da desteğiyle, beş ay boyunca Türkiye’nin tüm bölgelerinden getirttikleri un ve tereyağlarıyla kruvasan geliştirmeye çalışmışlar. İstedikleri seviyeye ulaşamayıp tam vazgeçmek üzereyken Tire’de bir mandıra keşfedilmiş. Özel tereyağı siparişi verilmiş, un da oradan alınmış, sonuç tam istedikleri gibi. Can Akdaşlı, kruvasanın tek sırrının bu olmadığını söylüyor: “Unu hamur teknesine döktükten kruvasan olarak fırından çıkmasına dek üç gün geçiyor. Gün içinde sekiz tur açılıyor, dinleniyor, dolaba giriyor, 1 derecelik oda sıcaklığı bile her şeyi değiştiriyor. Bunu bir günlük reçeteyle yapan da var ama o zaman kruvasan olmaz, milföy olur.”

Haberin Devamı

Kahvaltının kruvasan hali

Kahvaltının kruvasan hali

Brekkie, bu kadar zorlu bir sürecin sonunda kruvasanı üretip kenara da çekilmemiş. Kruvasanın ana malzeme olup jambon, yumurta, avokado gibi tamamlayıcı malzemelerle desteklendiği kahvaltı tabakları da mekânın favorilerinden. Hem geleneksel kahvaltı alışkanlıklarını terk etmek istemeyenlere hem de kruvasanı her haliyle sevenlere yeni keşif alanları vaat ediyor. Şu an 20’ye yakın sayıdaki bu kahvaltı tabakları, gelecek ay aynı cadde üzerinde taşınacakları yeni mekânda 40’a çıkacak: “Bizi kruvasancı olarak biliyorlar ama Brekkie’yi biz “The Breakfast Club” olarak açtık. Kahvaltı ve brunch konseptinde yapabileceğimiz daha fazla şey var.”