Cumartesi Annelikten ileri dönüşüm doğdu

Annelikten ileri dönüşüm doğdu

08.05.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:

Modada ileri dönüşüm üzerine fikirler geliştiren Aslı Filinta Demir, “İleri dönüşüm, 5 sene önce anne olmamla birlikte uygulamaya başladığımız bir yöntem. Herkes kıyafet daraltır, biz küçülenleri büyüterek başladık bu serüvene” diyor.

Annelikten ileri dönüşüm doğdu

 

SEYHAN AKINCI - Devir değişti artık sadece overlok makinesi değil showroomlar da ayağımıza geliyor. Modacı Aslı Filinta Demir, çocukluk hayali karavanı bir adım ötesine taşıdı ve güvenliğin öncelik haline geldiği pandemide markasına ulaşmak isteyenleri mobil showroom’uyla kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimiyle buluşturuyor. Geçtiğimiz ay İstanbul ve Ankara’da hizmet vermeye başlayan uygulama bu aydan itibaren direksiyonu Ege ve Akdeniz’e kırıyor. Alışageldiğimiz anlamda koleksiyon üretimine veda eden ve artık modanın ileri dönüşüm haliyle meşgul olan Aslı Filinta Demir bu konudaki yaklaşımını şu sözlerle anlatıyor: “İleri dönüşüm, 5 sene önce anne olmamla birlikte uygulamaya başladığımız bir yöntem. Herkes kıyafet daraltır, biz küçülenleri büyüterek başladık bu serüvene. Atık dantel kumaşlardan couture elbiseler yapıyoruz. İnternet siparişleri atık kumaşlardan dönüştürülmüş bez çantalarla gidiyor, asla paket kağıdı veya kutu kullanmıyoruz. Ürünlerimizi, elimizdeki stok kumaşları ve malzemeleri kullanarak hazırlıyoruz. İhtiyaç olunmayanın sadece indirimde diye alınmaması için ürünlerimizi indirime sokmuyoruz. İhracat gönderilerinde plastik veya naylon kullanmayı ise uzun zaman önce bıraktık.”

Haberin Devamı

Çeyiz sandığından podyuma

New York Moda Haftası’nda annesinin ve anneannesinin çeyizlerinden parçalara yer veren tasarımcı herkesi dolaplarda bekleyen el emeği işleri kullanmaya davet ediyor ve ekliyor: “Emek emek, günlerce, aylarca üzerinde çalışılmış dünya güzeli işler dolaplarda lekeli şekilde duruyor. Bunları kullanıp, hayatımıza yeniden sokmak çok anlamlı olmaz mıydı?” Aslı Filinta, hayatımızın zaruri parçası maskelere de kendi imzasını atmış: “Çeyizlerdeki nakışları, oyaları gömleklerde ve maskelerde kullanarak ileri dönüşüm fikirlerimizi uyguluyor ve takipçilerimizle paylaşıyoruz.” Evde tayt ya da pijamayla dolaşma akımıysa ona pek uğramamış: “Geçen gün evde rezene salatası yapmak için giyindiğimi farkettim. Üzerimde harika Tagg Fashion Çini blazer ceketim, vazgeçilmezim Sanayi 313 topuklu terliklerim ve yüksek bel Aslı Filinta lacivert pantolonumla mutfakta en şık bendim! Artık siz düşünün...”

Haberin Devamı

“Paketlemeden vazgeçebiliriz”

Peki, evimizdeki sandık lekesi çeyizleri ya da o çok sevdiğimiz toz bezi olmasına gönlümüzün elvermediği bluzumuzu nasıl ileri dönüştürebiliriz? Aslı Filinta Demir, sosyal medyasında sıkça bunlarla ilgili paylaşımlar yapıyor ve pratik yöntemler paylaşıyor. Ama esas derdi geri dönüştürülebilir ürünü paketlerken sadece lüks görünüm için üç kat kağıda sarıp, kocaman kutulara koyanlarla: “Ürününe lüks marka konumlandırması yapılacak diye, sadece ürünün pahalı durmasını sağlayacak malzemeleri tercih etmemeliyiz. Hediye verirken paketlemeden vazgeçebiliriz. Birine hediye verdiğinizde, paket kağıdı kullanmıyorum, bu yüzden paketlemedim demek daha havalı olabilir. Nasıl küçük bir detay ama nasıl büyük bir düşünce!”

Annelikten ileri dönüşüm doğdu

Online showroom

Modanın kendi yarattığı acımasız sistemin kurbanı olduğunu söyleyen Aslı Filinta Demir; sürdürülebilirliğin, üretimi azaltmadıkça sadece süslü ve oyalayan bir tema olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Tüm bu yaşananlarsa onun da yeni sözler vermesine sebep olmuş: “Daha az seyahat etmek, daha fazla online showroomları kullanmak, plastik kullanımını azaltmak, sezonları yani koleksiyon sayılarını azaltmak, teslimatları sezonundan önce yapmamak, indirime sokmamak, kumaş ve aksesuar malzemelerinde ziyanı önlemek için çözümler üzerinde çalışmak.”