Cumartesi Anne yemekleriyle ziyafet

Anne yemekleriyle ziyafet

08.05.2021 - 03:05 | Son Güncellenme:

Çocukluğumu düşündüğümde, hep annemin kurduğu kalabalık ve lezzetli sofralar gelir gözümün önüne

Anne yemekleriyle ziyafet

Zeynep Kakınç - Dünya üzerindeki en güzel duygulardandır annelik. Duyguların en çıkarsızı, en özüdür. Yarın Anneler Günü. Şimdiden sevgili annelerimizin ve yüreğinde anne sevgisini yaşatan tüm kadınlarımızın bu özel gününü kutluyorum.

Haberin Devamı

Benim belki de hayattaki en büyük şansım annem. Herkesin annesi olağanüstüdür, biliyorum. Ama benimki, müthiş bir Çerkez kadını. Mualla Hanım, 91 yaşında. Neredeyse bir asırlık ömür. Çocukluğumu düşündüğümde, hep annemin kurduğu kalabalık ve lezzetli sofralar gelir gözümün önüne. Geleneksel yemeklere çok düşkündür Mualla Hanım. Ama yeni tariflere de bayılır. Onun bu yenilikçi merakıyla sofralarımız hep farklı çeşitlerle donanmıştır. Anne yemeği listemde çerkeztavuğu bir numarada. Sonra etli bezelyeli pilav ve sulu köfte gelir. Tabii liste devam eder gider. Benim için Mualla Hanım’ın elinden çıkma bir sulu köftenin tadını başka yerde bulmak mümkün değil. Herkes kendi annesinin yemeklerini beğenir ya, bizim evde durum farklı. Benim çocuklarım için de anneanne yemeklerinin önüne hiçbir lezzet geçemez. Yani benim daha çoook çabalamam lazım.

Haberin Devamı

Bugün sizlerle annemin mutfağından özel tarifler paylaşmak istiyorum.

Anne yemekleriyle ziyafet

Sulu köfte

Malzemesi:

1 kilogram kıyma

1 su bardağı kırık pirinç

2 adet kuru soğan

Yarım demet maydanoz

1 buçuk tatlı kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber

4 adet patates

4 adet havuç

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı un

1 yumurta sarısı 

Yarım limon suyu

Hazırlanışı: Soğanları rendeleyip suyunu sıkın. Maydanozları ince ince kıyın. Pirinçleri yıkayıp süzün. Karıştırma kabında, kıyma, pirinç, maydanoz, soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber ve toz kırmızıbiberi yoğurun. Bir tepsiye unu döküp her yerine yayın. Yuvarladığınız köftelerin her yanının unlanmasını sağlayın. Havuç ve patateslerinizi köftelerle aynı büyüklükte kesin. Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısındığında önce havuçları sonra patatesleri atıp soteleyin. Tencereye suyunu ekleyip kalan yarım tatlı kaşığı tuzu ilave edin. Kaynamaya başladığında köftelerinizi unlarından silkeleyerek tencereye ekleyin. Sulu köftenin pişmesine yakın, bir kâsede yumurta sarısı ve yarım limonun suyunu çırpın. Daha sonra kaynayan yemek suyundan kâseye azar azar ilave ederek çırpma işlemine devam edin. Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan sulu köfteyi karıştırarak tencereye yavaş yavaş ekleyin.

Haberin Devamı

Etli pilav

Anne yemekleriyle ziyafet

Malzemesi:

1 kilogram dana kuşbaşı

2 su bardağı pirinç

3 çorba kaşığı tereyağı

3 adet havuç

2 su bardağı bezelye

Yarım demet dereotu u 1 buçuk tatlı kaşığı tuz u 2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı: Dana kuşbaşını haşlayıp suyunu süzün. Pirincinizi yarım saat kadar sıcak suda bekletin. Havuçları dilimler halinde kesin. Dereotunu çok ince olmayacak şekilde kıyın. Pilavınızı pişireceğiniz tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Kuşbaşını ilave edip bir yarım tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle soteleyin. Etlerin üzerine havuçları dizin. Üzerine sırasıyla bezelye ve dereotu ile pirinçleri ilave edin. Pirinci iki parmak geçecek kadar sıcak su koyun. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi de ilave edip kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişirin. Pişen etli pilavınızın demlenmesi için bekleyin. Tabağınızda kalıp halinde ters çevirin.

Haberin Devamı

Çerkeztavuğu

Anne yemekleriyle ziyafet

Malzemesi:

1 kilogram tavuk eti, göğüs ve but

2 adet kuru soğan

1 baş sarımsak

500 gram ceviz içi

1 çorba kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı kişniş tohumu (taze çekilmiş)

6 dilim tost ekmeği kabukları kesilmiş

1 su bardağı süt

Hazırlanışı: Bir tencereye tavuğu, iki baş soğanı, birkaç diş sarımsağı ve tuzu koyun üstünü örtecek kadar su ekleyin ve pişirin. Pişen tavuğu ayrı bir kaba alın ve kemiklerinden ayırarak parçalayın. Bir başka kapta kabukları alınmış tost ekmeklerini bir su bardağı sütle ıslatın. Ceviz, biber, sarımsak ve tuzla blenderda ince kıyın. Çekilen cevizin üzerine 2 çorba kaşığı tavuk suyu ekleyerek malzemeyi yağı çıkana kadar elle iyice yoğurun. Çıkan yağı serviste kullanmak üzere bir kâseye süzün. Sütle ıslatılan ekmeklere, yağı çıkarılan cevize ve toz kişnişe azar azar tavuk suyundan ilave edin ve malzeme boza kıvamına gelene kadar karıştırın. Gerekiyorsa tuz ilave edin ve parçalanmış tavuk etlerini cevizli sosa ekleyin. Ezmeden hafifçe karıştırın. Üzerine ceviz yağı gezdirmeyi unutmayın.