Ebeveyn Değerler Eğitimi Nedir, Neden Önemlidir? Okul Öncesi Değerler Eğitimi Nasıl Olur?

Değerler Eğitimi Nedir, Neden Önemlidir? Okul Öncesi Değerler Eğitimi Nasıl Olur?

01.03.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

2010 yılında hayata geçirilen okul öncesi değerler eğitimi projesi kreşlerde uygulanmaktadır. Sevgi, hoşgörü, adalet ve yardımseverlik gibi temel değerlerin yer aldığı eğitim programında çocuklara çevre bilinci ve empati gibi kavramlar da öğretiliyor. Değerler eğitimi neden önemlidir ve nasıl olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Değerler Eğitimi Nedir, Neden Önemlidir Okul Öncesi Değerler Eğitimi Nasıl Olur

 Değerler eğitiminde temel iletişim dersleri de verilmektedir. Diyalog kurmanın ve soru sormanın önemini kavrayan çocuklar kendini tanıtma ve fikirlerini özgür bir şekilde ifade etmeyi de öğreniyor. 

Haberin Devamı

 Değerler Eğitimi Nedir? 

 Değerler eğitimi, çocuklara insanlıkla ilgili temel değerlerin öğretildiği karakter eğitimidir. 

 Değerler Eğitimi Neden Önemlidir? 

 Değerler eğitimi, çocukların iletişim kurma becerilerini geliştirir. Derslerde kendilerini tanıtırken ve diyalog kurarken nelere dikkat etmeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiği öğretilir. Eğitimin temel amacı çocuklara evrensel değerlerin önemini erken yaşta kavratmaktır. Bir toplumun ayakta kalmasını sağlayan hoşgörü ve yardımlaşma gibi ilkeler de derslerin içeriğini oluşturur. 

 Çocuklara verilen derslerden biri de çevre bilincidir. Çocuklara hayvan sevgisi aşılanır ve doğaya karşı sorumluluklarımız öğretilir. 

 Okul Öncesi Değerler Eğitimi Nasıl Olur? 

Haberin Devamı

 Okul öncesi değerler eğitiminde panolar ve değerler ağacı kullanılır. Değerler ağacının her yaprağında sevgi, hoşgörü, tutumluluk ve ahlak gibi evrensel değerler yazılır. Bu değerlerin hayatımızda yeri ve önemi günlük hayattan örneklerle anlatılır. 

 İletişim derslerinde ise bol bol pratik yapılır. Her ay bir değer ayı seçilir. Örneğin Aralık, Tutumluluk Ayı, Ocak Hoşgörü Ayı, Şubat Sevgi Ayı olur ve bu aylarda o konulara ağırlık verilir. 

 Okul öncesi değerler eğitiminde öğretilen temel ilkelerden diğerleri şunlardır: 

 1- Saygı ve özsaygı 

 2- Tutumlu olmanın önemi 

 3- Başkalarının haklarına ve fikirlerine saygı duymak 

 4- Dürüstlük 

 5- Analitik ve yaratıcı düşünme 

 6- Dayanışma ve yardımlaşmanın önemi